Телоподаващо Струна 250 -прекалено голям ток на празен ход

Помощ, въпроси, отговори, аварийни ситуации, консултации

Телоподаващо Струна 250 -прекалено голям ток на празен ход

от peppone1 » Съб Авг 29, 2020 6:56 pm

Здравейте, на телоподаващото му беше изгорял трансформатора и трябваше да го пренавия, но когато го включих за проба на максималната осма степен, след няколко минути първичната намотка започна доста да загрява, някъде около 50-60 градуса и го изключих за да не изгори. Премерих консумацията с измервател на мощност и той отчете 3KW, което е ужасно много за работа на празен ход. Измерих я и с електромера, но той отчете около 300W, очевидно електромера не може да отчита реактивна мощност, измерих тока и със стрелкови амперметър с обхват 10A и стрелката удари на макс. На следващата по-ниска степен, мощността пада на 50W и трансформатора работи нормално. Магнитопровода е събран от 4 П-образни вити магнитопровода, наредени като един цял Ш-образен магнитопровод. Почистих местата на сглобките от лака, но понеже процепите не са по средата ги сглобих не както беше фабрично, а асиметрично, така че процепите между съседните магнитопроводи да се разминават, с цел минимално разсейване. Пробвах да ги поставя и симетрично, както и да обърна двете половинки на всяка сърцевина, но токът не се намаляше. Проблемът е че при пренавиването съм намалил навивките, от 106 на 100, което не би представлявало проблем за един нормален трансформатор. Причината за намаленият брой навивки е че макарата нямаше странични стени , а беше само парчета от стъклотекстолит на основата и при добавяне на страничните стени от текстолит 1,5мм., пространството се е стеснило, но предвид дебелата жица 2мм., това е загуба само с една навивка на слой, общо две навивки за двата слоя.

Или при развиването нещо съм объркал броенето, но броях навивките още преди да развия намотката, но за проверка, навих старата намотка върху цилиндър с обиколка равна на обиколката на макарата и навивките излезнаха около 115, доста повече. Но понеже намотката се издува когато е навита на квадратна макара, затова го навих и върху правоъгълна кутия с размерите на макарата и там навивките излезнаха около 113, което пак е много. Предполагам че при многократното пренавиване и при изправянето на чупките по проводника, без изобщо да съм го опъвал или търкал, а само с притискане в макарата, той се е източил и е увеличил дължината си. Друг вариант не виждам, просто чисто геометрически няма как 57 навивки да се поберат на един слой, а пред вид че на най-долния слой имаше допълнителна намотка от 6 навивки за предпоследната степен, което е абсурдно, в началото на намотката да се започва с допълнителна намотка, която да отнема от площта на главната. Всички други допълнителни намотки бяха навити най-накрая, а само тази беше оставена най-отдолу. Допълнителните намотки бяха 9, при условие че апарата е на 8 степени, най-вероятно и фабрично се е товарил и и може би максималната 9-та степен не са я свързали.

Нормално ли е такава консумация да има на празен ход, предвид че заваръчния ток е 250A, то за първичната ще излезе 6KW и това донякъде обяснява голямата консумация? Мога ли така да го оставя, но и не ща да рискувам? Пробвах да захраня трансформатора последователно с печка 2KW и напрежението пада на 210V, очевидно това е нормалното напрежение при което трябва да работи главната намотка, като следващите степени добавят с по 30V отгоре и ако за максимална степен свържа допълнителната намотка, при която както казах консумацията е само 50W, да не стане много слаб? На трансформатора му беше изгоряла само една от степените, но пак работеше и доколкото помня, включен последователно с печката, падът пак беше 210V. Термозащитата е на 130 градуса и е изключила едва след като намотката е изгоряла. За вторична намотка съм използвал огригиналната шина 8x3mm., като съм я изолирал наново с текстилен изолирбанд. Вторичното напрежение при максималната степен е 35V, дали не е прекалено високо? Сечението на сърцевината, общо на всичките 4 магнитопровода е 6,5x8cm. Имаше и една екранираща намотка със заземителна клема, която я махнах, защото това не е домашен усилвател с радиоприемник, а един прост заваръчен трансформатор.

Също така притегнах ядрата на магнитопровода с 4 ленти от поцинкована ламарина, която е с добри магнитни свойства, но консумацията не се промени. В един момент мощността падна от 3KW на 100W, най-вероятно от промяна на напрежението в мрежата, което при нас е около 230V, понякога се вдига и до 240V, но много рядко. Просто му трябват с 5-10V да се смъкне за да заработи нормално и най-вероятно за това е била навита първата намотка от 6 навивки, но пък и това да не е първият учебен трансформатор, върху който производителя да е експериментирал. В дупката на макарата има място да се пъхнат 1-2 Ш-образни ламели, проблемът е че те са по-къси и няма да могат да се затворят. Има и трети вариант за още по-голяма мощност и по-високо КПД, понеже броят на навивките на главната намотка e равeн на сумата от навивките на допълнителните намотки, те могат да се свържат паралелно, но производителя не е предвидил този вариант, и така трансформатора отдава около 50-60% от капацитетът си.
Умния човек не казва и половината от това което знае, а глупавия не разбира нищо от това което говори. Lao Tzu.

Професионализмът не е в това да не допускаш грешки, а да си направил всички възможни грешки, в най-тясната област.
Аватар
Регистриран потребител
 
Мнения: 216
Регистриран на: Нед Юни 09, 2013 1:14 am
Местоположение: Пловдив

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта