Страница 1 от 2

Проблем след почистване на флюс

МнениеПубликувано на: Пон Май 05, 2014 11:14 pm
от peppone1
Здравейте, обикновено запойвам "студени спойки" като използвам киселина, но след като ги изчистя с памучен тампон, напоен в етилов спирт 95% и включа уреда, след около 2-3 мин. се получават паразитни връзки (чува се пращене при НЧУ, мести програмите при тунера, премигват цветовете при видео-усилвателя, чак изгоря един транзистор и др.), но най-вече във високочестотната област и тунера, още след първото почистване и моменталното изсушаване със сух памук. Очевидно след почистването остава нещо от спирта или от памука се е разтворила някоя съставка, но като измия платката с чешмяна вода всичко се оправя, въпреки солите и варовика които съдържа. По принцип от спирта нищо не трябва да остане когато се изпари, освен чиста вода, която се изпарява по-бавно, но фактите показват друго. Сега използвам технически ацетон 100% и с него с смущенията понамаляха, но след неколкократно локално почистване отново се появяват, а проблема е че тези паразитни връзки или капацитети остават за постоянно, даже и след 1 година пак се появяват. Преди да нанеса флюса не почиствам платката от замърсяванияга и окисите, понеже флюса е много силен и на чиста основа разрушава лаковото покритие на пистите. Затова след запояването и почистването не запоявам втори път, но ако се наложи първо нанасям колофонен разтвор и върху него капвам киселинния флюс и спойките стават идеално чисти и здрави. Най-вероятно памука съдържа вещества, които се разтварят от спирта и не се виждат по платката. При някои руски модели Електрон, МЧУ модула го правят с неипрегнирана текстолитова платка и флюса попива в нея и няма изчистване, освен да се лакира, но гетинаксовите са влагонепроницаеми. Следователно не е от киселината, щом се измива окончателно под течаща вода и с последващо минаване със спирта отново се бъгва.

Re: Проблем след почистване на флюс

МнениеПубликувано на: Вто Май 06, 2014 12:30 pm
от chavdar68
От повече от 15 г. "мия" с коресилин след третиране с киселинен флюс и подобни и не съм имал проблеми с укъсявания , ликажи и т.н.

Re: Проблем след почистване на флюс

МнениеПубликувано на: Чет Май 08, 2014 3:18 pm
от peppone1
С памук ли нанасяш коресилина, при мен проблема се появява след неколкократно почистване, предимно във високочестотните области и задължително, ако го мина с етилов спирт.

Re: Проблем след почистване на флюс

МнениеПубликувано на: Чет Май 08, 2014 6:16 pm
от chavdar68
Не, памук не ползвам, закачат се влакна от него по изрязаните елементи .
Ползвам стара четка за зъби, почиства перфектно даже стари остатъци от колофон или флюс.

Re: Проблем след почистване на флюс

МнениеПубликувано на: Пет Май 09, 2014 2:04 am
от peppone1
Нали трябва да ги попиеш с нещо?

Re: Проблем след почистване на флюс

МнениеПубликувано на: Пет Май 09, 2014 4:12 am
от alexandar888
Изображение

Re: Проблем след почистване на флюс

МнениеПубликувано на: Пет Май 09, 2014 4:15 pm
от chavdar68
Баси .... dnd dnd dnd

Re: Проблем след почистване на флюс

МнениеПубликувано на: Пет Май 09, 2014 9:39 pm
от peppone1
Не разбрах, бъркаш с четка манджата от коресилин, киселина, колофон и прахоляци върху платката и чакаш да изсъхне или изливаш половин шише за да се изплакне добре или просто запояваш с колофон и с непроводим флюс, но не си признаваш или просто ремонтираш нискочестотна техника. През 15г. ми практика не съм виждал майстор, който да е работил с киселинен флюс, още при първото отваряне се вижда колофона около спойките, сигурно има проблем с почисването. Не мисля, че аз откривам топлата вода, но си струва да се разнищи този проблем, а този метод е най-бързия и прави дълготрайни качествени спойки, без шупли с последващо разпукване.

Re: Проблем след почистване на флюс

МнениеПубликувано на: Съб Май 10, 2014 9:27 am
от mbg
И аз чистя колофона с четчица и кореселин, само че четката е "подстригана" четка за боички с твърд косъм. Като се изчетка, общо взето почти всичко се изпарява и не си личи къде е баран телевизора. Ако нямам възможност да топна цялата платка във вода да я измия, избягвам всякакви киселинни флюсове - това няма измиване, майсторите "от едно време" го знаят. Рано или късно ще се появи някой разяден елемент...

Re: Проблем след почистване на флюс

МнениеПубликувано на: Съб Май 10, 2014 6:36 pm
от peppone1
Съгласен съм, колофона е добър изолатор и дори да остане след почистването не е проблем, но с него трудно се запойват студени спойки на стари платки и трябва да се свали елемента и да се почисти, а повечето са с подгънати изводи и ги зачиствам с игла или малка отверка, което е трудоемко и забавя ремонта, а при някои телевизори съм запоявал цялата платка. При някои руски модели Електрон, МЧУ модула го правят с нелакирана текстолитова платка и флюса попива в нея и няма изчистване, освен да се лакира, но гетинаксовите са влагонепроницаеми и проблема идва след минаването им със спирт, ако е в тунера, още след първото почистване с ацетон, въпреки че с него рядко имам проблеми в другите области. Следователно не е от киселината, щом се измива окончателно под течаща вода.