Страница 1 от 3

Re: Всичко за ремонта на компютърните захранвания

МнениеПубликувано на: Вто Авг 20, 2013 1:53 pm
от peppone1
Само да допълня, че трансформатора не се захранва с 300V, а двуполярно с +115V и -115V, като през положителния импулс отпушва Q9 и се затваря през намотката, през C7 и в средната точка на C5 и C6, а през отрицателния се отпушва Q10 и се затваря по същия път. Филтровите дорсели на изходните напрежения служат да намалят импулсната съставка на постоянния ток, като имат голямо индуктивно съпротивление за импулсите и ниско активно съпотивление при постоянен ток. Затова като изсъхне кондензатора преди дросела, остават само правоъгълни импулси, които се унищожават от дросела и токът спада. Затова до някъде е по-добре без дросел, щото като изсъхне единия кондензатор, другия ще го замести, но трябва да се има предвид, че капацитета спада наполовина и той няма да може да се зареди и ще прегрее. Най-лесно се разбира кога един кондензатор е изсъхнал е като се измери напрежението под товар и то ще бъде наполовина, щото тук също има максимална стойност на напрежението, въпреки, че импулсите са правоъгълни, те се изкривяват от магнитния хистерезис на ферита, който е много по-голям от стоманата при мрежовите трансформатори, и в резултат се получава лека синусоида, която също съдържа максимална и ефективна стойност.

Re: Всичко за ремонта на компютърните захранвания

МнениеПубликувано на: Вто Авг 20, 2013 11:15 pm
от origo
Приятелю не се изказвай неподготвен, знаем вече възможностите ти, някои от нещата които си написал са горе-долу така с приближения но други са пълни глупости. Само не ми говори как е по-добре прав преобразувател да работи без дросел, и как кондензатора като не се зарежда кипял...

Re: Всичко за ремонта на компютърните захранвания

МнениеПубликувано на: Сря Авг 21, 2013 12:42 pm
от peppone1
Когато един кондензатор изсъхне, капацитета му се намаля и не може да се зареди на макс, понеже големия ток на товара веднага го разрежда, и през кондензатора непрекъснато протича заряден ток, вследствие на което прегрява и се надува. Затова два кондензатора, които са в паралел, когато единия изсъхне, върху другия разрядния ток става двойно по-голям и се повтаря същото. Друга причина за надуване на кондензаторите е, когато филтровия кондензатор на +5V, който захранва оптрона за обратната връзка изсъхне, напрежението спада, което се предава през оптрона и захранването не може да компенсира и вдига всички вторични напрежения до недопустими стойности, които надуват всички кондензатори, но това се отнася по-скоро до малките захранвания в DVD-плеърите, цифровите приемници и др., които нямат ефективна защита. Колкото до дроселите, на много места ги дават на късо, особено при телевизионно шаси 11AK30, сложих L601 (6,8uH), както е по схема и транзистора на ТХО започна да загрява повече. Така, че не оказват голямо влияние и може без тях, с изключение на входните филтри, където се пренасят високо-честотни смущения през мрежата.

Re: Всичко за ремонта на компютърните захранвания

МнениеПубликувано на: Сря Авг 21, 2013 1:42 pm
от origo
Приятелю далеч си от истината. Кондензатора загрява от повишено вътрешно съпротивление, което води до изсъхване и допълнително повишаване на вътрешното съпротивление. Проблема е че първоначално кондензатора е с не достатъчно ниско вътрешно съпротивление поради това че е китайски. Импулсните преобразуватели на напрежение се делят основно на два вида - прави и обратни forward converter и flyback converter. При правия праобразувател енергията се прехвърля към изхода през трансформатора когато е отпушен силовия ключ в първичната намотка, трансформатора е без междина и изходната характеристика е твърда, АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН е изходния дросел който 1. осигурява непрекъснатост на тока през товара и филтровия капацитет 2.намалява амплитудата на зарядния ток на капацитета т.е. като цяло намалява пулсациите на изходния ток. При обратния преобразувател енергията се натрупва в магнитопровода на силовия трансформатор когато ключа в първичната е отпушен. След запушването му енергията се разсейва през товара. По същество този преобразувател има мека изходна характеристика и НЯМА НУЖДА ОТ ИЗХОДЕН ДРОСЕЛ. Силовия трансформатор при обратния преобразувател задължително има въздушна междина. Като правило не се поставят елементи там където ги няма особено ако не знаеш как работи схемата до най-малки подробности. Защото китайците не ги слагат за икономия и има места където е добре да се поставят и ще подобрят работата, но има случаи когато тези елементи са предвидени за друга модификация на схемата и не могат да присъстват заедно с други елементи в схемата, на такова място ако ги поставиш резултата е от лош до трагичен. Надявам се да се вслушваш повече в съветите на колегите и да натрупаш познания. Виждам че имаш желание но проблема е че смяташ че вече знаеш всичко и се изказваш като най-големия специалист по темите. Това е лошо най-вече за теб защото спориш, отричаш и не се стараеш да научиш нещо ново, или нещо което не ти е било ясно или си имал погрешни представи за него. Успех.

Re: Всичко за ремонта на компютърните захранвания

МнениеПубликувано на: Сря Авг 21, 2013 3:18 pm
от peppone1
Защо ме въвличаш в безсмислени спорове за неща, които са елементарни? Така може да продължаваме до безкрай или както казах все едно да тълкуваме притчи от библията или да говорим за печка "Раховец", един казва, че е бяла, друг че е правоъгълна, трети-че е 2KW. Те затова са написани притчите, всеки да ги тълкува както му е угодно, като и най-големия престъпник може да бъде оправдан. Но тук няма гледни точки и истината е една, независимо дали кондензаторите са ментета, те ментетата се надуват и без да си ги ползвал, както при мен си стояха нови в опаковката. Ти говориш същото, високото съпротивление вследствие от изсъхването, предизвикано от високата честота. Всеки кондензатор рано или късно изсъхва, просто нискоомните издържат на по-висока честота, но принципа на филтриране е същия. Той не се надува от това, че електролита се е изпарил, понеже налягането вътре спаднало, а се надува от понижения капацитет, който не може да зареди кондензатора и през него непрекъснато протича голям заряден ток, който го нагрява и чак тогава се надува. Ако щеш и най-добрия кондензатор да му сложиш, когато е с по-малък капацитет и той ще прегрее, дори и при 50Hz, независимо от напрежнието му. Вместо да спориш, пробвай, важно е наистина да се чете, но без практика и със зубрене не става. Един човек може по-малко да е чел от друг и въпреки това да разбира повече от него. Какво значение има какво е захранването и колко е модерно, пулсации винаги има и дросела ги филтрира по същия начин. А дали ключовия транзистор отпушва или запушва и при двата режима се променя магнитното поле и индуктира напрежение в първичната и вторичната намотка.

Re: Всичко за ремонта на компютърните захранвания

МнениеПубликувано на: Сря Авг 21, 2013 3:42 pm
от origo
Приятелю отказвам се да те обучавам нищо не ти влиза в главата. За последно казвам как стоят нещата в тази ситуация:
1.Със изсъхването на кондензатора се повишава вътрешното му съпротивление, капацитета почти не се повлиява в началната фаза, за това и при диагностиката най-важното е да се измери вътрешното му съпротивление а не капацитета.
2.Кондензатора се нагрява от ефективната стойност на тока който протича през него, а тази стойност НЕ ЗАВИСИ от капацитета на кондензатора. Колкото е по-ниско вътрешното му съпротивление толкова по-малко се нагрява.
3.Кондензаторите с малък капацитет се нагряват повече поставени не където им е мястото защото те "вродено" имат по-високо вътрешно съпротивление и не са предвидени за големи токове, а не защото с намаляване на капацитета се увеличава тока през кондензатора.
И отново ти казвам отвори си ушите и слушай какво ти се говори. За да правиш практически експерименти трябва да имаш много дълбоки познания и да обхванеш експеримента във всичките му аспекти, защото ето как може да си направиш грешен извод за нещата от ефекти които си наблюдавал но не знаеш на какво се дължат. Лек ден.

Re: Всичко за ремонта на компютърните захранвания

МнениеПубликувано на: Сря Авг 21, 2013 10:00 pm
от peppone1
Докажи, че не съм прав. Пробва ли експеримента, който ти предложих? Схемата е много проста и не изисква специални познания. Необходими компоненти:
Схема "Грец" R 206 -1бр.
Кондензатор 22uF/400V -1бр.
Ел. крушка 220V/60W -1бр.
Предпазител 0,5A -1бр.
Предпазни очила -1бр.
Схемата се свързва по стандартния начин, кондензатора успоредно на крушката и схемата се включва в мрежата. При този капацитет напрежението върху крушката ще е около 280V. Схемата Грец може да е всяка друга с обратно напрежение над 400V. Експеримента трябва да се наблюдава с предпазни очила и да се изчака около 10-15 минути, докато кондензатора експлоадира. За да не се стига до експлозия капацитета трябва да бъде поне 100uF/400V и върху крушката да измерим максималната стойност на напрежението, което е Uеф.х 1.41= 310V max. Но тогава трябва да се пусне за кратко, щото крушката ще прегрее и ще се пръсне. Важно!Този експеримент е много опасен и не е желателно да се направи, аз съм го направил вместо вас. Извинявам се за това, но няма как да ви убедя, това е пример до какво може да доведе поставянето на малък капацитет. Аналогично е и при импулсните захранвания, щото както казах по-горе въпреки, че импулсите са правоъгълни, ферита поради широкия хистерезис ги изкривява и се получава лека синусоида с максимална и ефективна стойност. Само да поправя колегата, че кондензатора се зарежда до максималната стойност на напрежението и може би от тук идва объркването. И как като изсъхне електролита капацитета ще остане същия, чуваш ли се какво говориш. Все едно на един акумулатор 60Ah да изсипеш половината електролит и капацитета пак да бъде 60Ah, няма да се промени единствено напрежението. Друг въпрос е че с повишаване на температурата електролита става по-проводим и се увеличава капацитета, но точно когато кондензатора е студен, тогава се разбира че е изсъхнал.

Re: Всичко за ремонта на компютърните захранвания

МнениеПубликувано на: Сря Авг 21, 2013 11:48 pm
от alexandar888
До сега не бях срещал такава фрапираща техническа неграмотност, която демонстрира peppone1, "впечатлен" съм.

(coco47)

Re: Всичко за ремонта на компютърните захранвания

МнениеПубликувано на: Чет Авг 22, 2013 12:11 am
от peppone1
Докажи го!

Re: Всичко за ремонта на компютърните захранвания

МнениеПубликувано на: Чет Авг 22, 2013 11:03 pm
от Yassen
Какво да доказва, я виж какви глупости си написал за кондензаторите.