Страница 1 от 1

Приставка звук и проблем с кадрова на тв Плиска тип Т47-66

МнениеПубликувано на: Пон Мар 23, 2020 12:27 am
от peppone1
Здравейте, пробвах да свържа приставка звук 5,5MHz от двата вида (с общ вход-изход и с отделни), но и с двете не работи. Взех захранване 12V от електролитния кондензатор C401 (100u/30V), на 3-извод на лампа PCL86, но напрежението се мени, затова взех напрежение от главните филтрови кондензатори с напрежение +190V през делител 24Kohm и 2,2Kohm и като се натовари с приставката спада точно на 12V, но пак няма звук, а само силно бръмчене. Пробвах също и с външно захранване от адаптор, като минуса го свързах към масата на телевизора и пак не работи. Входа на платката съм го свързал към КТ206, а изхода - към КТ207 на филтър КМЗ-1. На някои от свободните канали се чува звук, но пък няма картина. Сигнала го подавам от декодер и от ретро игрова конзола, през модулатор, който фабрично излъчва на 21-канал, но го улавя и на 5-ти. Пробвах и директно от RF-изхода на конзолата.

Също така имаше проблем и с няколко хоризонтални тънки линии в горната част на картината, като причината беше във варистора R411, свързан паралелно на първичната намотка на изходния трансформатор за кадровата. Без варистора картината е нормална, но при липса на сигнал започва да прескача искра в разрядника на цокъла на лампата, иначе при хващане на сигнал няма този проблем, освен като се увеличи картината над нормалния размер или се врътне честотата на кадрите. Лакирах разрядниците на лампата и искренето спря, но при липса на сигнал продължава да се чува пукане от някъде, дори и от говорителя. На варистора пише 580/20, но с такива данни нищо не намирам, а в другия едноименен форум, прочетох че той трябва да е на 600V. Там друг потребител се е оправил с приставката, но при мен не ще да работи, въобще голям проблем с тези платки, които не работеха и на много чуждестранни телевизори, без да се налага да се подменят резонаторите в МЧУ-то, ако и тук трябва нещо да се корми и др. сложни работи, по-добре да го зарязвам, не си заслужава.

Схемата на телевизора е почти същата като на Пирин, с тази разлика че отсъстват лампите PCL85 за звука и ECC83 за кадровата, както и фазосравняващия трансформатор Тр302 е свързан различно. Всичко останало е същото.

Re: Приставка звук и проблем с кадрова на тв Плиска тип Т47-

МнениеПубликувано на: Вто Мар 24, 2020 1:14 pm
от radko
Сигурно ли е, че звуковият канал работи нормално на 6,5 MHz, пробвано ли е?
Сигурно ли е, че приставките преобразуват от 5.5 на 6.5 MHz, а не от 6.5 на 5.5 MHz? Ако е от 5.5 на 6.5, трябва входният филтър на приставката да е 5.5, изходният да е 6.5. Ако е обратното, трябва да се разменят местата на филтрите.
Приставката с общ вход/изход трябва да се свърже в КТ206.
За приставката с отделен вход и изход, трябва да се прекъсне връзката от видеодетектора (извод 1 на ТМВ4) към КМЗ1 (извод 2, КТ206), входът на приставката отива на извод 1 на ТМВ4, а изходът - на извод 2 на КМЗ1.
А относно искренето в цокъла на лампата за вертикално отклонение - провери демпферната група паралелна на ВО бобини - C412, R412.

Re: Приставка звук и проблем с кадрова на тв Плиска тип Т47-

МнениеПубликувано на: Вто Мар 24, 2020 4:45 pm
от peppone1
Телевизора не е пробван на 6,5MHz, но съдейки по добрият звук, който се появява от разсейваният сигнал на празните канали, с изключение на радио програмите, където звукът е много тих, предполагам че би трябвало да работи, а не ми се ще да го разстройвам, в случай че се намери модулатор на 6,5MHz. Както казах не е толкова важно дали ще работи приставката, то и без това бая смущения внасяха в цветността при "Електрон"-ите, които изобщо не ставаха за гледане. Затова съм против тези приставки, просто ме интересуваше правилно ли съм я свързал. При прекъсване връзката между видеодетектора TMB4 и КТ206, изчезва картината и пак няма звук.

Проверих кондензатора на изхода на трансформатора за кадровата чрез смяна и няма промяна. При този модел разликата е че паралелно на вторичната намотка няма нищо свързано, освен че се разклонява през една бобинка, която се връща обратно в платката за развивките, и чак след нея е кондензатора и съпротивлението. Заради бобинката, капацитета е увеличен на 470nF. От друга страна искренето показва че няма претоварване на изходния трансформатор, така че изключвам причината да е след трансформатора. Пробвах с варистор ZNRV10621, който е на 385V и картината почва да прескача, явно оригиналният варистор е на 580V и ще търся такъв. Пробвах да заместя варистора с кондензатор 3,9nf/1500V и искренето спря, а размерът по вертикали се увеличи, което е добре, защото и без това като загрее телевизора картината се свива и не може да се увеличи докрай от регулатора. Но все пак за да не нарушавам оригиналността на схемата, ще сложа варистор.

Re: Приставка звук и проблем с кадрова на тв Плиска тип Т47-

МнениеПубликувано на: Вто Мар 24, 2020 11:24 pm
от radko
peppone1 написа:....... При прекъсване връзката между видеодетектора TMB4 и КТ206, изчезва картината и пак няма звук............

Образът изчезва, ако прекъснеш изцяло връзката на изхода на видеодетектора към входа на видеоусилвателя. Моята идея е да прекъснеш само връзката към извод 2 на КМЗ1 и прекъснатото да мине през приставката за звук.
Би било добре да се пробва изправността на звуковия канал с източник на ТВ сигнал, който е по стандарт DK на 6.5 MHz, например генератор Лапси, или пък кабелната мрежа на Близу (А1), поддържа за аналогова ТВ програма БНТ по стандарт DK в някои градове.
Не разбрах, провери ли на твоите приставки, колко MHz е филтърът откъм входа (към базата на транзистора на приставката), и колко MHz е откъм изхода (към колектора на транзистора)

Re: Приставка звук и проблем с кадрова на тв Плиска тип Т47-

МнениеПубликувано на: Вто Мар 24, 2020 11:59 pm
от peppone1
Разбира се че на прекъснатото място съм свързал вход-изход на приставката, иначе защо ще го прекъсвам? Пробвах и само последователно на КМ3-1 да свържа приставката, като отпоих 2-извод и пак няма звук, но звук на празните канали има дори и като е прекъснат входа на КМЗ-1 и без приставката. Явно този филтър нещо не е наред щом има звук и без него. Платките са на 5,5MHz, гледайки задния филтър да е на 5,5MHz. Както казах телевизора вади много добър звук на празните канали, на кабелна избягвам да го включвам, предвид "горещото" шаси, което не е толкова горещо ако се обърне щепсела.

При смяна на варистора за кадровата с ERZE11A112, който е с работно напрежение 680V, искренето спира, но при свиване на картината от регулатора само в едно определено положение, тя започва да прескача, а като се свие още повече се оправя, при нормален размер (в крайно положение на регулатора) няма този проблем, но при завъртане на регулатора за честотата на кадрите в крайно положение, когато картината прескача, отново се появява обратния ход и затова махнах варистора. Без него картината свободно се свива без прескачане, а тъй като програмите излъчват в 16:9, тя трябва да може да се свие безпроблемно от регулатора, но може и от цифровия приемник се превключи формата. Явно и фабрично телевизора така си е работил и с оригиналният варистор, а на по-високо напрежение не се произвежда. Друг вариант е да свържа няколко варистора последователно, но мисля че не е нужно, тъй като телевизора няма да се гледа на празен канал. При свързване на кондензатор 1nF 1000V вместо варистор, размерът по вертикали се увеличава, което е добре, но искренето не се премахва.