Notifications
Clear all

Схема на Нео TV2121TX

23 Posts
8 Users
0 Reactions
21.7 K Views
zapad
(@zapad)
Noble Member

Това става когато на изхода на вертикалната бобина се появи право напрежение, но точно обяснение нямам

Posted : 04.03.2013 23:00
(@lager)
Reputable Member
Topic starter

Обяснението е доста сложно, аз все още го нямам и се чудя дали да го търся със съдействието на Кърлев от Комисия за защита на потребителите или Баркод и вносителите (производителите) на този модел. Но тъй като доколкото знам последните са фалирали и са продали бизнеса на други не знам дали има смисъл. Макар че не познавам лично никой от вас- имам впредвид намесените по случая- ще си позволя да пиша Колегата Zapad има право в своето предположение- причината се "дължала" на проблем в блока за вертикално отклонение- по сведение на мой колега, който е обслужвал гаранционно изделията на въпросната "сериозна " според други участници във форума фирма.Трябвало да се смени интегралната схема на този блок( D78040)и всички електролити около нея- на първо място 2200 микроФ. Само че трябва преди това да си унищожил най- малко 2 кинескопа -сега ги има бол, но навремето струваха стотара- ако не си братовчед или кръщелник на Ванга (бог да я прости). Описвам още веднаж последните събития при мен- включвам, тръгва захранването нормално, светва без картина , има растер разфокусиран с оттенъци като намагнетизиран кинескоп, има управление от бутоните и дистанционно- усеща се смяната на каналите (премигва) .Отиваш отзад за да мериш напрежения, започва някакво искрене, леко невидимо първоначално, само като шум, ако го изключиш в този момент- печелиш кинескоп, ако остане включен в един следващ момент светва електроженът вътре в тръбата и докато го изключиш шийката на кинескопа е отрязана.Към това обяснение мога да добавя още , че всички елементи - имам впредвид активни- са китайски,и според мен това е основната причина.

Posted : 05.03.2013 0:18
Щирлиц
(@p)
Illustrious Member

Това че екрана е светнал бяло разфокусирано е че е била дефектна вертикалната схема TDA78040.Лъча е избягал горе и от там осветява екрана . Ако си го бил изключил веднага то кинескопа ще си е останал здрав. Минали са доста телевизори с такова шаси и при останалите колеги но не са се оплаквали.Така ,че не бива да се вини шасито. (coco12)

Синджира си идва а козата я няма....

Posted : 05.03.2013 0:33
(@lager)
Reputable Member
Topic starter

Добре ,аз съм неук , а собственика на телевизора какъв трябва да бъде-екстрасенс?

Posted : 05.03.2013 0:43
Щирлиц
(@p)
Illustrious Member

Уф, пак не ме разбра.Да ,имало е такива случаи на отрязване на шийката . Никой не спори .Но това са много редки случай и не може да се говори, че това шаси масово унищожава кинескопите .Това исках да кажа. (coco12)

Синджира си идва а козата я няма....

Posted : 05.03.2013 0:48
zapad
(@zapad)
Noble Member

а собственика на телевизора какъв трябва да бъде

Ами като забележи че телевизора то му има дефект, да потърси техник. Когато се разболее отива на доктор, не чака да ритне бакъра и тогава да търси помощ. Но всеки си решава за него си.

Posted : 05.03.2013 1:21
mitachi
(@mitachi)
Estimable Member

lager, много интересно разсъждаваш, без да си запознат нито с производителя на изделието, нито с вносителя, а пък от писанато разбрах, че и от комисията по защита на потребителите нямаш представа.

Ще се опитам малко да разясня нещата точка по точка:
На първо време, една определена група хора, със съвсем различни интереси се набърка в тоя форум. Не знам дали е полезно? Според мен може да си помагаме взаимно в решаване на разни проблеми.
Второ: Регистрацията във форума на НБС изобщо не е сложна. Даже е много проста. Без да ползваш помощта на интернет и знаеш закона на Ом, не трябва да имаш никакви проблеми.
Трето: Ще дам малко разяснения за "NEO".
Това е търговска марка, а не производител. Нещо като едно време "UNIVERSUM".
Та под името " TV-2121TX" изобщо не се знае какво има вътре в телевизора. Прилагам една малка снимка от моята база данни, от която се вижда, че под това наименование може да си купиш най различен телевизор. Да не говоря, за големия проблем, ако ти притрябва дистанционно и тръгнеш да го търсиш по модел на телевизора в магазините???
Четвърто: С името "NEO", може да се закупи много добра техника. Особено първите изделия с това търговско наименование са много сериозни.
Ако сравним първите 42" плазми на NEO, LG и SAMSUNG може да се направят изводи. Най малко факта, че еднa и съща категория плазми на NEO струваше в магазина по скъпо от тая на SAMSUNG.
В момента, на пазара 70% от телевизорите са едни и същи. Произвеждат се от VESTEL и БЕКО.
Надписа на кутията е различен. Не мога да изброя всичките световно извесстни марки от едно време. Ама вие си ги знаете.
Пето: Десет години най малко НБС се разправя с комисията по защита на потребителите. Аз лично се съдих с тях. И незвисимо от това, че аз спечелих делото, няма оправия. Там са неграмотни хора. Не може да разчиташ на тях за някакъв спор.
Шесто: Тоя телевизор дето си описал е едно от добрите производства на китайците. Това, че няма документация за определен китайски телевизор не се учудвайте. Те си правят каквото си искат.
Тук си личи, на кой му е ясно за какво става въпрос( откъде- накъде тече тока).

Posted : 05.03.2013 2:32
 fbr1
(@fbr1)
Honorable Member

Не е само този модел телевизор който реже шийки. Това, както е писал zapad, се получава, когато през вертикалната отклонителна бобина тече прав ток. Този ток отклонява лъча върху стъклото на шийката, а не върху металната маска и луминифора, както обикновено би трябвало да бъде. И така този електронен лъч, движен от хоризонталното отклонение, срязва шийката като трион. Та, всички вертикални отклонения, които са направени с двуполярно захранване, и нямат защита на изхода на вертикалното отклонение за поява на постоянна съставна, имат този недостатък. Повечето имат такава защита и изключват ХО при наличие на постоянен ток на изхода на ВО. То хубаво, ако свари клиента да изключи телевизора, когато лъча стане невидим на екрана, но си трябва да го дебне, щото, а е закъснял с 2 минути, а без кинескоп. След това и да го занесе на сервиз работата е свършила.Имал съм случай, от студени спойки на краката на ТХО-то , прекъсва едното напрежение на двуполярното захранване, резултата е същия.

Posted : 05.03.2013 11:07
Page 2 / 2
Share: