Notifications
Clear all

Приемник EDDYSTONE 580X

10 Posts
4 Users
0 Reactions
11 K Views
(@welsi)
Active Member
Topic starter

Притежавам този приемник по наследство.Бих искал да зная по подробно какво представлява като антика.

Posted : 01.02.2014 18:49
bojitchko
(@bojitchko)
Estimable Member

За какво служи Гуглето?! Cheershappy

0888/231 599

Posted : 01.02.2014 23:41
(@vladislav)
Member Moderator

Английски комуникационен и радиолюбителски приемник на средни и къси вълни от петдесетте години. Май няма говорител и работи с външен говорител или слушалки. Интересно изглежда и у нас не се среща често, да не кажем вероятно никак. Аз бих си купил такова нещо.

Posted : 02.02.2014 2:55
(@welsi)
Active Member
Topic starter

Има вграден говориттел.Много тежък е!

Posted : 02.02.2014 8:35
(@welsi)
Active Member
Topic starter

Има вграден говорител.

Posted : 02.02.2014 17:02
(@mirkata)
Trusted Member

Този приемник имаше специално предназначение навремето си в България и е бил на въоръжение в МВР.
Бракувани и на добра воля около 20-30 броя са дадени на Централен радиоклуб, впоследствие раздадени по окръзи. Тогава все още имаше споразумение апаратури от подобен вид да бъдат давани на Централния радиоклуб.
Аз също имах един от тези приемници и впоследствие подарен чрез посредник на радиолюбител колекционер от grad.......
Даже не го познавах и знаейки какво е хоби, с желание го дадох. Май впоследствие съм съжалявал.... (coco36)
Той даже не благоволи да ми благодари при лична среща в Казанлък. Гледаше ме малко странно и надменно ( поне така ми се струваше тогава ) и когато му поисках една ел. схема, категорично ми отказа без обяснения .... (coco14)

Който може,го може. Който не може,не може....
Пийте повече бира, но умерено.

Posted : 02.02.2014 21:56
(@vladislav)
Member Moderator

Благодаря на mirkata за интересната информация. Много ми е любопитно защо и как МВР е закупувало през петдетесетте години радиоприемници от гнилите капиталисти, нали в СССР - страната на техническия прогрес - се произвеждаше всичко... Интересно е и това, че това конкретно радио има говорител - може би му е присаден впоследствие у нас, защото оригинално е произведено за външен говорител или слушалки.

Posted : 02.02.2014 23:08
(@mirkata)
Trusted Member

Благодаря на mirkata за интересната информация. Много ми е любопитно защо и как МВР е закупувало през петдетесетте години радиоприемници от гнилите капиталисти, нали в СССР - страната на техническия прогрес - се произвеждаше всичко... Интересно е и това, че това конкретно радио има говорител - може би му е присаден впоследствие у нас, защото оригинално е произведено за външен говорител или слушалки.

Vladislav, питаш защо :
-ами за целите на МВР, тогава беше периода на "студената война". Нямаше интернет, GSM, ми и подобни глезотии. Беше по време когато на всеки имащ дълга жица, наподобяваща антена, се гледаше подозрително.
-как се купували, ами с валута разбира се, Все пак там хората гледат бизнеса. Нали знаеш, че има и посредници, те не са от вчера....
-тогава най сериозните късовълнови руски приемници бяха КВ-М на батерийни лампи 2К2М, след тях вече доста по късно навлезе КРОТ-М , родоначалник на Р 250.
- за говорител не съм сигурен дали оригинално е имал вграден.

Който може,го може. Който не може,не може....
Пийте повече бира, но умерено.

Posted : 02.02.2014 23:25
(@welsi)
Active Member
Topic starter

Благодаря Ви приятели,Вашите отговори ми дават възможност да си обясня доста неща.Действително говорителят е монтиран допълнително.Самият аз съм започнал от LZ1KRD-там работехме с Р311.

Posted : 03.02.2014 0:17
(@welsi)
Active Member
Topic starter

Заменям този приемник за една истинска късовълнова антена.

Posted : 04.02.2014 1:32
Share: