Notifications
Clear all

Преобразуване на FM-обхват при Сокол 308

1 Posts
1 Users
0 Reactions
2,906 Views
Антон Оруш
(@ao-opy)
Member Admin
Topic starter

leo_74 Публикувано на: Сря Апр 21, 2010 5:48 pm 

Здравейте,

имам следния въпрос към радиоспециалистите от този форум, за което предварително благодаря:

любител съм на руски радиоприемници, имам някои от тях, сред които и "Сокол 308 FM-AM". Когато го купувах, нямах представа че това обозначение "FM" не покрива съвременния FM-обхват, т.е. не е по западния стандарт, а друг стандарт, не знам, руски ли се води, как, не съм специалист. Та, въпросът ми е, може ли този FM-обхват да се преобразува на такъв, по западния стандарт, и ако може, дали си струва, или такъв вид ремонт би повлиял на цялостната работа на приемника? И може ли някой да ме ориентира в какви граници се движи един такъв ремонт. Благодаря предварително на всички отговорили.

Лъчо Минков Публикувано на: Сря Апр 21, 2010 6:16 pm 

За можене-може. През 90-те години имаше майстори в София, които пренастройваха за 10-15 лева руски "транзистори". Тогава дадох за пренастройване един "Меридиан", които след това работеше на новия обхват с променлив успех. Кака са сега нещата,не знам.

pro_vision Публикувано на: Чет Апр 22, 2010 12:11 pm 

Аз преправям УКВ-то от бившия "източен" стандарт на западния. За вашия случай просто не си струва, защото Сокол 308 върви по 10 лева, а преобразуването на УКВ-то излиза скъпо. Успешно е, няма проблеми. Прави се нова печатна платка на УКВ блока със същите геометрични размери на цена около 7-8 лева, купуват се интегрални схеми или ВА4412 или ТА7358, горе-долу по 3-4 лева, използва се същия променлив кондензатор, с което се гарантира, че не се разстройват другите обхват. Настройките за специалистите не са трудни, стават на ухо, но може и с вобелгенератор (по-професионално). Ако някой му се играе, мога да му дам файл на платката да си я поръча да му я направят в МИКРОН-20 и послед да си я насища с елементи. Не трудно, но иска време.

naneobratmu Публикувано на: Чет Апр 22, 2010 4:49 pm 

Аз пък "изскубах" сърцевината на входната бобина на една Селена и сега си слушам на нея z-рок без проблем

Лъчо Минков Публикувано на: Чет Апр 22, 2010 5:51 pm 

Само Зи-рок??? Аз предпочитам НОВА и ДЖАЗ ФМ

mityo krika Публикувано на: Вто Май 25, 2010 8:29 am 

Аз съм го правил това с Океан 205 с огромен успех,но сега си имам Селена В 215,която си е така фабрично.

origo Публикувано на: Вто Май 25, 2010 10:20 am 

Става и с платка УКВ конвертер, аз купих една такава преди време и я монтирах на моята Селена, и работи чудесно, новия обхват се приема на два подобхвата. НО такива платки вече не се намират... сега съм започнал разработка на една друга платка УКВ конвертор, но е по-сложна от тая която съм монтирал на Селената, и не се знае какви резултати ще даде.

bxd Публикувано на: Вто Юни 08, 2010 2:16 pm 

Не съвсем по темата - но аз на колкото УКВ приемника с обхват 65-73 МХц съм попадал, всички ловят станциите около 90 МХц - БГ радио, енерджи и т.н. На какво се дължи това ?

dragon_hifi Публикувано на: Вто Юни 08, 2010 6:07 pm 

64МХз+2х10,7=85,4МХз

новобранец Публикувано на: Вто Юни 08, 2010 8:22 pm 

Това означава,че приемниците ти имат лоша избирателност спрямо огледален канал и монтаж и съгласуване на укв приставки със западния стандарт няма да им се отразят зле.

Stefan Публикувано на: Чет Юни 10, 2010 7:25 pm 

Може и не е трудно.Ако имаш схема я публикувай.Иначе намали приблизително 10-15% капацитетите на кондензаторите на хетеродина и входния кръг и донастрой със бубините в съответните кръгове!
Разбира се става въпрос за УКВ-то.

origo Публикувано на: Пет Юни 11, 2010 8:43 am 

Ето схемата:

Въпросната схема не съм я правил никога, както казах съм я започнал, но не съм я довел до успешен край, снабдил съм се с всички нужни елементи, само трябва време и желание.
Приставката която монтирах на Селената, и от която съм много доволен, я купих готова и тя е реализирана само с два-три транзистора, но за съжаление нямам схема за нея нито данни за бобинките, а не ми се рови и души по нея, че ще взема да я съсипя.
Инач това с намаляване на капацитетите е пълна боза, не става, по този начин най-много можеш да развалиш окончателно тунера, така че не се захващай, пробвал съм на мойта Селена, нищо не става. Това което може да се направи е да се пипне само входния кръг малко че да пропуска по-ефективно огледалната честота, но отново не го препоръчвам. Най-добре и безкомпромисно става с приставка УКВ конвертер.

yaesu47 Публикувано на: Пет Юни 11, 2010 11:21 am 

В Русе има магазин на фирма КИПА на ул. Боянци 3 с тел. 082 825 797 . там има приставки по 4.70 лв за преобразуване от единия обхват в другия. Монтирал съм две такива и съм много доволен. Допълнителни телефони-0885 746 528 и 0886 633 862. Това е най евтиното и елегантно решение на проблема ти. Успех!!!!
Платката е с размери около 3х3 см.Спокойно влиза в кутията на приемника.

origo Публикувано на: Пет Юни 11, 2010 1:40 pm 

Разбира се че това е най-елегантното решение, но тук в София не мога да намеря вече готови приставки. Та ще те помоля ако е възможно да уредим нещо, да ми купиш 1-2 платки и да ми ги пратиш по Еконт, ако си съгласен да ми направиш тая услуга ми пиши на лично.

jordanloko Публикувано на: Нед Юни 13, 2010 2:50 pm 

От eShop.bg май може да се поръчат и от София
Пишеш укв или търсиш КИПА

pro_vision Публикувано на: Чет Дек 16, 2010 10:40 am 

Колеги, много хора се интересуват от промяната на УКВ обхвата на СОКОЛ 308. Публикувал съм схема, описание и печатна платка на сайта http://www.kn34pc.com/ в секцията Конструкции, или в "Преработка на УКВ блокове на радиоприемници за обхват 87,5÷108 MHz"

Ангел Симеонов Публикувано на: Сря Сеп 19, 2012 10:39 am 

Да се намеся и аз в темата със сходен въпрос само че за преработка на Симфония.Как да преработя уквто за 88-108 мхц?

mano Публикувано на: Сря Сеп 19, 2012 4:19 pm 

Да се намеся и аз в темата със сходен въпрос само че за преработка на Симфония.Как да преработя уквто за 88-108 мхц?

Със същата платка, за която се говори по-горе през 2010 година. Само дето сега струва 5.90лв и ги продава същата фирма.

1940 ==> 2010 | 1941 ==> 2011 | 1942 ==> 2012 | 1943 ==> 2013 | 1944 ==> 2014 | 1945 ==> 2015...
! ==> КУПУВАМ ВСЯКАКВИ Б Ъ Л Г А Р С К И ТЕЛЕВИЗОРИ И РАДИА <== !
GSM: 0896 625 803
lat. 42° 41'; lon. 23° 18'
DIN, МС/ТС, 1942
1000 Sofia, Bulgaria

Posted : 30.01.2013 15:40
Share: