Здравейте!Подариха ми три транзистора-Selga-404,Sokol и един малък Sharp BP-110.Първо проверих селгата,явно е падала,защото от едната страна на задния капак беше изкъртено леглото на едното винтче и държачите на антената също бяха счупени от платката.Хубавото е,че самата феритна пръчка е здрава,но имаше две скъсани жички от едната намотка.Капака го оправих,държачите ги хванах към платката с две винчета с по-големи глави и се получи екстра,скъсаните изводи ги запоих(до колкото можах да разбера от къде са ).Прегледах пак всичко по патката дали е здраво-имаше няколко повредени спойки,припоих ги и сложих една 9 в. батерия,включих го и излезе много чист и ясен шум,да ама само това,не хваща нищо.Шума е постоянен-като го включиш не се усилва или намалява от потенциометъра.Като състояние транзистора е много запазен,говорителя е като нов,има и оригинален кожен калъф.Няма следи от предишни ремонти по него.Соколчето е със сменен потенциометър за включване и усилване,има два кондензатора с прекъснати(скъсани) изводи(не намерих подходящи за да ги сменя) и няколко повредени спойки.Някой се е опитвал да го оправи,но явно не е успял.Като го включих също шуми(шума може да се регулира от потенциометъра) и до там,допрях една жичка(като антена) до един от изводите на едната междинна бобина и се чу румънска реч-явно не е нещо сериозно като повреда.И той си има кожен калъф,няма липсващи части-капак за батерията,букса за слушалка,букса за антена-всичко е налично.Само стъклото на скалата е спукано.Шарпчето беше с изтекли батерии в него,изчистих го основно-самото гнездо,пластините пластмаси и др.Говорителчето беше заминало-много ръжда,изгнила хартия и жички.Намерих същото говорителче като размери и параметри(8 ома /0.2 вата) и го смених.Пуснах го свирна и след секунди спря,като натиснеш платката тук там свирва,явно нещо прекъсва-или някои елемент или има спукана писта,гледах го ,не можах да го открия.Като цяло е запазено,има си и оригинална слушалка(японска с тънка букса).Не искам да ги ровя на посоки и да ги повреждам допълнително(каквото можах направих ).Идеята ми е ако някой колега иска да направим бартер-да ми съживи селгата и за свършената работа да му дам сокола и шарпа.Ще съдействам за ремонта с части-имам въздушните кондензатори(оригинални) за трите радиа,ако трябва да се сменят,или ако на него му трябват за други радиа,много транзистори,резистори,кондензатори и потенциометри и др.(универсални платки,всякакви ключета,включително и такива за смяна на вълновия обхват).Утре ще сложа снимки.
Писах на един, дето се занимава понякога с ремонт на транзисторни радиа.
1940 ==> 2010 | 1941 ==> 2011 | 1942 ==> 2012 | 1943 ==> 2013 | 1944 ==> 2014 | 1945 ==> 2015...
! ==> КУПУВАМ ВСЯКАКВИ Б Ъ Л Г А Р С К И ТЕЛЕВИЗОРИ И РАДИА <== !
GSM: 0896 625 803
lat. 42° 41'; lon. 23° 18'
DIN, МС/ТС, 1942
1000 Sofia, Bulgaria
Мерси,ще чакам отговор.Ето и снимки:
Снимки
Още снимки-части
С удоволствие бих Ви възстановил апаратите, или поне бих направил максимално постижимото в тази посока. За съжаление не мога да реагирам веднага. Пишете ми на лични след 23.01.2014. Заплащането няма да е в пари, а в части, по договаряне.
"Материята се състои от атоми"
Демокрит
"Атомите са просто конфигурации от вълни на пространството"
Е. Шрьодингер
"Пространство-времето се изкривява от материята"
А. Айнщайн
Благодаря ,няма проблем,не е спешно.Ще пиша след 23.01.15
Пациентите (транзисторчетата) са при доктора (Waveman),чакам резултати
Шарпчето е готово ,очаквам резултати за Селгата и Сокола.
Здравейте!Готови са транзисторчетата .Селгата е с много добра селективност и звук.Колегата е сменил всички кондензатори и това си оказва влияние явно .
Wavеman ли?
1940 ==> 2010 | 1941 ==> 2011 | 1942 ==> 2012 | 1943 ==> 2013 | 1944 ==> 2014 | 1945 ==> 2015...
! ==> КУПУВАМ ВСЯКАКВИ Б Ъ Л Г А Р С К И ТЕЛЕВИЗОРИ И РАДИА <== !
GSM: 0896 625 803
lat. 42° 41'; lon. 23° 18'
DIN, МС/ТС, 1942
1000 Sofia, Bulgaria
Да,точно той.