Notifications
Clear all

Възстановяване на радио Пионер

8 Posts
6 Users
0 Reactions
9,079 Views
(@balkanton)
Posts: 7
Active Member
Topic starter
 

Здравейте! Преди 2 години взех от село едно радио Пионер, за което имаше тема и в първия форум. По една или друга причина обаче възстановяването му се отложи във времето, но ето, че сега през ваканцията успях да го приведа в що-годе приличен вид. Ето как изглеждаше преди:

Разглобих радиото и измих кутията с вода и веро, а люспите от старата боя махнах с плоска отвертка. Там, където боята все още си стоеше здраво, не съм я махал, само люспите. Купих златист спрей и след като залепих хартиено тиксо и вестници там, където не трябва да се боядисва, се получи това:

На последната снимка се вижда моето отражение в горния десен ъгъл на кутията. Въпреки това бакелитът беше захабен на някои места, затова напръсках цялата кутия с безцветен лак:

Ръждясалите места по шасито изстъргах с плоска отвертка и ги намазах с преобразувател за ръжда:

Ето го вече в окончателен вид, с монтирано шасито и поставени наличните лампи, както и задния капак:

С това възстановяването приключи засега. Липсва една лампа (UCH21), затова не знам дали свири. Всичко друго изглежда в добро състояние, скалният механизъм работи. Смятам да боядисам ръждясалите участъци на шасито със сребърен лак, но това ще стане следващият път, когато се върна, защото го забравих в София. Това е втората ми прилична реставрация, след онази прословута Мелодия 2, която беше доста разисквана също в стария форум. Оценки и съвети са добре дошли!

 
Posted : 02.04.2014 19:00
radko
(@radko)
Posts: 238
Reputable Member
 

Според мен се е получило много добре, поздравления!
Надявам се, че ще успееш да го накараш и да проговори!
Успех!

 
Posted : 02.04.2014 21:49
DeepFish
(@deepfish)
Posts: 582
Honorable Member
 

Много добър репортаж!
Точно така трябва да се описват реставрациите, стъпка по стъпка, с нагледен материал. Колкото до преобразувателя на ръжда, той представлява киселина и трябва след него много старателно и обилно да се измие с вода и подсуши, за да не продължи да разяжда.

 
Posted : 03.04.2014 0:05
(@balkanton)
Posts: 7
Active Member
Topic starter
 

Благодаря за бързите и положителни отговори! Имах намерение да го снимам и облепено и подготвено за боядисване, но се сетих чак след като свалих тиксото. Иначе нямам кой знае какви впечатления от преобразувателя на ръжда, сега се сещам, че минерални масла като AB80 може би биха свършили по-добра работа. Лампа ми бяха обещали отдавна, но загубих връзка с човека, ще питам пак. Някой преди мене обаче е пипал филтрите и беше счупил едната бобина, сърцевините обаче все още си бяха залепени с подобното на восък вещество.

 
Posted : 03.04.2014 1:24
 pana
(@pana)
Posts: 28
Eminent Member
 

Един съвет ако искаш това радио да свири а не само да изглежда красиво .Намери си една UCH21 .Тя е абсолютен еквивалент на UCH81 .Питай във форума може ли някой да ти даде от някое шаси старо на радио Хр.Ботев цокъл за 80 серия лампи. Той директно ще стане на цокъла 21 серия . Премонтирай я .Отърви се от всичките черни асфалтови кондензатори и катодния блок .Така ще можеш вече да го включиш.Доколкото за филтрите там работата е по лоша .За да провериш настройката ще ти трябва сигнал генератор. Тези филтри трудно се оправят разстоянието между бобините на 1МЧ филтър е 16 до 18 мм а на 2мч филтър 14до 15мм .Много често бобините се хлъзгат по тялото на филтъра и се разстройват .Така че преди да минеш към тая част това обезателно го провери.Сърцевините на някои са така запечени че не могат де се въртят.Телата са крехки и се чупят.Така че няма да ти е леко.

 
Posted : 10.05.2014 0:53
 mbg
(@mbg)
Posts: 85
Estimable Member
 

UCH21 ще му подаря, ама нещо не можем да се засечем едновременно на линия в скайпа да се разберем как ще си я вземе...

 
Posted : 10.05.2014 11:22
(@rolling_heads)
Posts: 16
Eminent Member
 

Опс

 
Posted : 08.11.2014 2:38
(@rolling_heads)
Posts: 16
Eminent Member
 

Не бързай с кондензаторите, моя опит до сега казва, че от асвалтовите черни кондензатори, само електролитните са били повредени, и не хвърляй тръбичките. После в тах слагаш съвременни кондензатоти и радиото става като оригинално.
Аз мисля че ще най добре първо да го пуснеш така като си е през една крушка.
После вече ще помагаме ако се налага.

 
Posted : 08.11.2014 3:01
Share: