Notifications
Clear all

Въпрос за БГ говорители

4 Posts
4 Users
0 Reactions
4,859 Views
alexandar888
(@alexandar888)
Posts: 70
Estimable Member
Topic starter
 

Има ли разлика в поляритета на говорителите от старото и новото производство?

Заменям старите говорители на ОТМ1-03 с нови.

На старите обаче не е маркирано къде е +

Ако съдим според новите, то + на ВЧ е свързан към минуса на НЧ. Така ли трябва да бъде?

"Нашата мъдрост е следствие от нашия опит. Нашият опит е следствие от нашата глупост."

Моите неща: https://sites.google.com/site/hifiaudiobg/foto-galeria

 
Posted : 14.08.2013 19:25
 tlt
(@tlt)
Posts: 38
Trusted Member
 

Провери ги с батерийка.
Минуса трябва да е общ за всички говорители в тялото.

 
Posted : 16.08.2013 21:46
 mbg
(@mbg)
Posts: 85
Estimable Member
 

Не знам какво е това ОТМ1-03, но ако филтрите са втори ред, поляритета на СЧ се обръща

 
Posted : 17.08.2013 13:55
(@chronometer)
Posts: 168
Estimable Member
 

Тонколоните ОТМ 1-03 са разгледани в книгата на Димитър Попянев "Ковструиране на озвучителни тела" Има я и в електронен вид.
Сега - за говорителите. Басите - ВКН 0822 /0832/се свързват без разделителен филтър, т.е. плюс и минус са според обозначенията на говорителя. Ако имаш някакви съмнения - проверка на поляритета с батерийка 1.5 волта. Ако поляритетът на батерийката съвпада с този на клемите и мембраната се придвижи напред - всичко е ОК. Ако обаче се придвижи назад - обозначението върху говорителя е неправилно. Поляритетът е според батерията.
Високочестотните - ВВ108 /ВВ 1015/ се свързват през разделителен кондензатор 2 мкф
/1 мкф/. Сега - синфазно или противофазно да ги свържем! Фабрично са свързани противофазно, защото в завод "Гроздан Николов" /сега - "Високоговорители" ООД/ много обичат това. Този начин на свързване е оправдан за средночестотното разделяне при техните конструкции - без филтър на баса и само с един кондензатор със стандартна стойност на средно или средно-високочестотния говорител. Ако подберем разделителна честота около 5 килохерца, както е при "Студио 40" за средно-високочестотния говорител, той ще продължи да излъчва осезаемо и октава надолу. В случая, стръмността на затихване за ВЧ говорителя е само 6 дБ, т.е. от 2.5-3 килохерца до 5 килохерца /горната гранична честота на баса/ще излъчват и басът /който няма никакъв филтър/, и средно-високочестотния, което ще доведе до недопустимо повишаване нивото на звуково налягане в областта, в която работят и двата говорителя, заедно с ред нежелани явления на взаимодействие на звуковите вълни, в резултат на което колоната почва "да грачи". С минимум средства това се избягва, като средно-високочестотния говорител се свърже противофазно на баса. Така породените звукови вълни от двата говорителя частично се неутрализират в областта на засичане и там се получава затихване, а не подем. До пълно неутрализиране не се стига, защото разделителния кондензатор на ВЧ говорителя променя фазата с 45 градуса, така че няма пълно дефазиране при противофазното включване. Освен това, самите говорители имат подем в честотната си характеристика в зоната на засичане, така че този начин на включване в дадения случай способства за изравняване честотната характеристика на озвучителното тяло.
По друг начин стоят нещата обаче в ОТМ 1-03, в които разделителната честота е 8 килохерца. Там в честотния обхват от 4-5 до 8 килохерца се разчита на излъчването само на ВЧ говорителя, макар и със затихването от 6 дБ на октава. Ако и тук дефазираме ВЧ говорителя спрямо баса, ще се получи нежелан завал в честотната лента на озвучителното тяло. Затова моята препоръка за ОТМ 1-03 е за синфазно свързване - т.е. минус с минус, плюс през разделителен кондензатор с плюс.
Ако мога да обобщя - изборът на синфазно или противофазно включване на говорителите при конструкции от посочения тип, зависи от разделителната честота и ефективно възпроизвеждания от тях обхват. Разбира се, при употребата на филтри от друг ред се намесват и други фактори, свързани с фазовото изместване на самите филтри. Дано съм бил полезен. (coco64)

 
Posted : 28.12.2013 2:08
Share: