Notifications
Clear all

Възстановяване на меинборд в ЛЦД ТВ

16 Posts
8 Users
0 Reactions
15.9 K Views
 smd
(@smd)
Posts: 10
Active Member
Topic starter
 

Колеги,да обменим опит при възстановяването на меинбордовете в лцд-тата.Става,не става,не винаги.....
С какви средства се борим освен с програматорите,какво има в епромите,нанд-флашовете и тн.Никъде в БГ форум не
видях такава тема и това ме провокира да пиша по въпроса.Днес се смачках от работа по 1 меинборд и се оказа че и нанда и спи-то са смазали у-буут сектора.Ако искам да си възстановя меина,трябва да си припомня убунтото(линукс)
да разбия Фърма на части и да си го кача там където трябва.Струва ли си обаче толкова труд?!

 
Posted : 10.07.2014 22:27
 velo
(@velo)
Posts: 58
Trusted Member
 

Колега доста от бордовете може да им се налее нов фърм без програматори и разни сложнотий. И все пак всеки борд си е с различен чалъм. Ти с какъв се тровиш точно?

телевизионен техник GSM 0878295870 skype: velomelo1

 
Posted : 11.07.2014 13:17
 smd
(@smd)
Posts: 10
Active Member
Topic starter
 

Колега доста от бордовете може да им се налее нов фърм без програматори и разни сложнотий. И все пак всеки борд си е с различен чалъм. Ти с какъв се тровиш точно?

S LG board.Но не за това пиша.Понякога терминала и при здрав порт не иска да се кънектне.От този момент нататък какво правим ако нямаме някои фирмен софт за да бутнем системата?!Почваме с мъките и клиента иска ако може и да го почерпя че му правя ТВ-то.Днес не успях с LB01D да се справя,защото имам и софтуерен и хардуерен проблем.Оправих си захранването,но борда си реве за софт,
нямам връзка към терминал,явно и тои си има проблем.И ще играе програматора. Та принципно се питам освен по тази пътека,има ли и по лесен начин за диагностика,или да си карам по моя начин.Сега наи вероятно всички ще ме посъветват направо да го подменя борда(поръчах го),но ме гони спортна злоба да го гоня до компонент.Ако искате да пообсъдим начините и има ли смисъл от някои ремонти по платките по принцип.Руснаци,поляци по добри техници ли са от нас?!Не мисля........

 
Posted : 12.07.2014 0:11
 dtmf
(@dtmf)
Posts: 149
Estimable Member
 

По мои наблюдения Руснаците са по немързеливи и ремонтират бордовете.

 
Posted : 05.10.2014 6:01
(@wesko-dilow)
Posts: 111
Estimable Member
 

А при мен вече има няколко LG-та,на които захранванията работят,всички напрежения по майна са точни,само че процесорите печат прекалено много и никакви признаци на живот,даже и генераций няма.Е какво повече може да се мери,освен ширината на контейнера!

 
Posted : 05.11.2014 16:36
zapad
(@zapad)
Posts: 1277
Noble Member
 

процесорите печат прекалено много и никакви признаци на живот

С това HDMI дето отива директно в проца, друго какво да се очаква

 
Posted : 05.11.2014 17:51
Щирлиц
(@p)
Posts: 6024
Illustrious Member
 

Тоя вход най лесно се изолирва по Ловешкия метод. icon_twisted.gif icon_mrgreen.gif

Синджира си идва а козата я няма....

 
Posted : 05.11.2014 18:23
 dtmf
(@dtmf)
Posts: 149
Estimable Member
 

нямам връзка към терминал,явно и тои си има проблем.И ще играе програматора.

Кой терминал ? UART?
Какъв програматор?
По мои наблюдения LG LCD са най лесни за комуникация и смяна софтуер . Но ако опре до NAND флаш за момента нямам опит.

 
Posted : 06.11.2014 0:53
(@wesko-dilow)
Posts: 111
Estimable Member
 

Ми споделете,колеги,как прафлашвате тия LG-та,че умират като мухи.Само чрез компютъра и интерфейс ли става или може и през USB-то?

 
Posted : 28.01.2015 22:43
 ivo1
(@ivo1)
Posts: 504
Honorable Member
 

Абе то няма нищо лошо да се сподели ама от споделяне без хляб ще останем накрая. Да не говорим, че сами си вкарваме автоголове, като разясняваме на сулю и пулю по откритите форуми как се влиза в сервизно меню например. Не разбрахте ли, че е време да се затворим като общество и да не разгласяваме тънкости - а тази тема е точно за такива работи.

Ребята давайте жить дружно!

 
Posted : 29.01.2015 0:37
(@wesko-dilow)
Posts: 111
Estimable Member
 

Не смятам,че ще ви изям хляба,като съм на другия край на България,а не се смятам ни за сульо,нита за пульо.Непрекъснато работя като техник от 1978г до днес,но ако някога имаше книги за образование и самообразоване,дори в зеленчуковите магазини-за новите технологий,които се модернизират за часове,почти не се намира нищо,освем по сайтовете.Ако пък държите знанията ви да не се разпространяват нашироко-споделете го в новия форум,където такива теми не са табу.

 
Posted : 29.01.2015 17:24
zapad
(@zapad)
Posts: 1277
Noble Member
 

а не се смятам ни за сульо,нита за пульо.

Г-н Дилов, това не е насочено нито към вас нито към мен(надявам се), а към тия ръчкачи дето четат само форумите и после се правят на голямата работа

 
Posted : 29.01.2015 19:21
 ivo1
(@ivo1)
Posts: 504
Honorable Member
 

а не се смятам ни за сульо,нита за пульо.

Г-н Дилов, това не е насочено нито към вас нито към мен(надявам се), а към тия ръчкачи дето четат само форумите и после се правят на голямата работа

Точно така. Това не е насочено към никой колега. Това е насочено към тия дето хабер си нямат от нищо и тръгват да ръчкат.
Просто ние колегите трябва по-внимателно да разясняваме и то хитрости, към вече отминала техника, а мейн бордовете хич не са отминала техника. Омръзна ми от "специалисти", дето четът че подутия кондензатор трябвало да се смени и идва в сервиза да ти каже "Е то няколко кондензаторчета за смяна има дето струват 2 лева". На такива им отварям вратата и от дет дошли там да вървят. Друг образ пък ни направи на малоумни с един гаранционен Самсунг. Прочел човека как се влиза в сервизно меню и ръчка ли ръчка, докато се скапи и после пак го носи. Дори клипче гледах някъде, че някой е качил как става. Хора трябва да си ценим занаята, а не да се обясняваме наляво и надясно как се правят меин бордове, как се флашват и т.н. Да сте видели Слави от Галактика да разяснява някъде как се маха червената линия от Филипс, когато му смениш флаша или процесора?? Няма и да видите. Човека с това си изкарва хляба и дори с колеги не иска да споделя. Та пишем, пишем в такива теми и хоп някой на 2 ракии, току виж се изтърве и чорбата става пълна.
Та извинявам се, нямах в предвид ние дето си изкарваме хляба от това, като казах сулю и пулю. Имах в предвид тия, които търсят в Гугъл изпълняват инструкциите на някой, който им е разяснил някъде как става, а този дето се е мъчил да открие дефекта с дни духа супата.
Като гледам всички писали в темата сте регистрирани и в рипейра. Пишете там, ако ще разяснявате кое как се прави. Там поне такива "специалисти" достъп нямат. За това се затвори и НБС то, но по начин, по който не трябваше, а именно който не плаща да не чете и пише. Така излиза за там истината казана директно.

Ребята давайте жить дружно!

 
Posted : 29.01.2015 20:14
(@wesko-dilow)
Posts: 111
Estimable Member
 

Да,съгласен съм с горенаписаното и се присъединявам към него!Грешката е моя,щото не знаех кой е писал поста,преди мен,но Пампоров ме светна и сега съжалявам за непремерения тон,смятах написаното лично към мен и малко се засегнах.Аз също патя от пишман майстори,дори и от колеги-работили преди мен.В новият форум ме покани колега, с който дори не се познавахме лично,а вече имаме много добри отношения.За НБС-СЕТа мога да говоря само суперлативи в минало време,когато нашата-врачанска група бе най-силната,на срещите ходехме с по 4-5 коли около 16-18 човека,но ходих на гурбет и след завръщането нещо не ми се ходеше по сбирки,а и колегите от групата се поотеглиха и всички вждаме файдата от съюза,да не я коментирам.Още веднъж извинения на Иво!

 
Posted : 29.01.2015 21:45
vladimirstanoev
(@vladimirstanoev)
Posts: 2253
Noble Member
 

За това се затвори и НБС то, но по начин, по който не трябваше, а именно който не плаща да не чете и пише.

Абе не си прав за некои другари
Познавам един шоп от Ловеч дето плаща, за да му ръждясва клавиатурата

 
Posted : 29.01.2015 23:59
Page 1 / 2
Share: