Notifications
Clear all

Видове техника за колекциониране

1 Posts
1 Users
0 Reactions
1,347 Views
Антон Оруш
(@ao-opy)
Posts: 2563
Member Admin
Topic starter
 

Общо взето, техниката, която се колекционира от хората, може да се раздели на четири групи:

1. Научна техника - оборудване от научни институти и лаборатории
2. Военна техника - неща, служили на военните. Примерно военни приемници и предаватели
3. Професионална техника - тук са всякакви професионални пултове, монитори, излъчватели, предаватели, ретранслатори и тем подобни неща.
4. Битова техника за гражданска употреба - неща, служили на хората, които се намират най-вече по жилищата и в прилежащите им помещения. Тази техника се събира най-често.

Сферите е добре да не се смесват, поне, ако човек желае да бъде комплектен и принципен и да изпълни докрай някакъв вид колекция от нещо. Така например, ако някой колекционира радиоапарати, той е добре да се ограничи с битовите такива, защото, ако започне да събира и военните, може да не успее да ги обеме цели десетилетия. С усилвателите е подобно, само че тук трябва да се прави разграничение между битовата и професионалната сфера.
Редът на разпространението на технологиите в обществото пък е следният: първо, едно нещо се прави от учените. Политиците го оценяват и го дават на военните. Ако те пожелаят да го задържат за себе си, то най-често остава само там, докато се замести от друго. Рядко излиза извън военната сфера на употреба, дори след края на активната му употреба. Ако ли пък военните не го пожелаят за себе си, идва редът на професионалистите. Горе-долу, там съдбата му е същата, макар че може да има малко по-висока пропускливост в отвесен план - в битовата сфера. Нивото на развитие между военната и битовата сфера е доста сериозно. Така например, когато в края на 50-те-началото на 60-те са се пускали първите изкуствени спътници, цялата техника там е била на транзисторни начала. А в същото време, обикновените телевизори у хората са били на лампи. Подобна картина се наблюдава и при появата на компютрите - първите компютри заемат твърдо научната и военната сфера. Едва след това разпространеността на изчислителните устройства започва да се движи и надолу, към простосмъртните.

1940 ==> 2010 | 1941 ==> 2011 | 1942 ==> 2012 | 1943 ==> 2013 | 1944 ==> 2014 | 1945 ==> 2015...
_________________
- МОИТЕ КОЛЕКЦИИ ==> РАДИОПРИЕМНИЦИ (клик!) | ТЕЛЕВИЗОРИ (клик!) | ГРАМОФОНИ (клик!) | БГ КОМПЮТРИ (клик!)
- ИЗТЕГЛИ БЕЗПЛАТНО СТАРОТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА ==> (клик!)
_________________
! ==> КУПУВАМ ВСЯКАКВИ Б Ъ Л Г А Р С К И ТЕЛЕВИЗОРИ И РАДИА <== !
_________________
Антон К. Оруш - за връзка с мен:
e-mail: deltichko@abv.bg
Skype: respromcho
GSM: 0896 625 803
lat. 42° 41'; lon. 23° 18'
DIN, МС/ТС, 1942
1000 Sofia, Bulgaria

 
Posted : 26.01.2013 20:04
Share: