Notifications
Clear all

Подобряване ефективността на защитните разклонители

4 Posts
2 Users
0 Reactions
3,830 Views
peppone1
(@peppone1)
Posts: 211
Reputable Member
Topic starter
 

Здравейте, защитните контакти и разклонители са предназначени за предпазване на уредите от свръх напрежения, възникващи от гръмотевици, от високи индукции при внезапно спиране на мощни двигатели, трансформатори и др. Обикновените защитни разклонители се задействат едва когато напрежението надвиши максимално допустимата стойност от 500-600V, като свръх напрежения под тази стойност не могат да бъдат спряни и те свободно могат да достигнат уреда и да го изгорят. Причината за това е че тези разклонители, които купуваме за компютрите и телевизорите са предназначени за общо приложение и с мощност до 3KW, в които можем да включим и печка. Няма смисъл да предпазваме мощните отоплителни уреди, а да пренебрегнем фината електроника. Затова трябва да направим специален разклонител за електрониката. Тъй като защитата при тези разклонители се задейства при ток над 15-16A, посредством един термопредпазител, залепен върху варистор, който при по-слаби отскоци на тока трябва да се загрее над 102 градуса и после да нагрее термопредпазителя, в зависимост колко плътно е залепен към варистора, а през това време свръх импулса е достигнал телевизора и вече го е повредил. Най-лесния начин да предотвратим това е като угасим отскоците в мрежата с помощта на обикновен резистор от порядъка на 5-10 ома с мощност 10-15W, свързан последователно на варистора, на мястото на термопредпазителя. Но поставянето на грамаден резистор е трудоемко, затова вместо него можем да сложим терморезистор - негативен (NTC), и да е колкото се може по-мощен за да не изменя в широки граници съпротивлението си. Така хем от една страна ще ограничи пусковия ток на телевизорите, за сметка на това пък ще намали силата на размагнитващата намотка на кинескопа, но пък ще предпази нейния позистор PTC от повреда, а и телевизора не го обръщаме всеки ден, евентуално да се е намагнитил. Колкото съпротивленито на резистора е по-голямо, толкова по-добре ще стабилизира. Можем да вградим такава защита и в обикновен разклонител с копче, като паралелно на единия контакт на ключа запоим терморезистора, а на другия контакт обикновен предпазител от 3 до 6A в и между изходните на двата контакта запоим варистора с максимално работно напрежение 275-300V. Вместо варистор можем да сложим и два диода, свързани противопосочно с обратно напрежение над 310V, например 1N4004. Целта на на тази процедура не е толкова да предпази устройствата от свръх напрежения, колкото да ограничи токът през тях, тъй че при евентуална повреда или късо съединение в уреда, да нанесе по-малко поражения.

Умния човек не казва и половината от това което знае, а глупавия не разбира нищо от това което говори. Lao Tzu.

Професионализмът не е в това да не допускаш грешки, а да си направил всички възможни грешки, в най-тясната област.

 
Posted : 09.04.2016 18:35
mitachi
(@mitachi)
Posts: 146
Estimable Member
 

Я отговори, как някакъв такъв разклонител или не знам какво си устройство, ще те предпази от гръмотевици!
Точно какво ще направи!
Всички истински неща си имат вграден варистор, примерно на 275V и нямат никакъв проблем със защитата.
Разклонителите са за балъците. Да дават пари за глупости, дето няма да им помогнат за нищо!
Такива разклонители(американски) имат някакъв смисъл за Българските американци.
Да се приберат в България, и да почнат да включват каквото им попадне от това дето са донесли в европейска мрежа.
Ама там варисторите са на 175V примерно.

 
Posted : 10.04.2016 20:45
peppone1
(@peppone1)
Posts: 211
Reputable Member
Topic starter
 

Затова кръстих темата "Подобряване защитата на разклонителите". Както вече казах тези защити предпазват точно от гръмотевици, когато в мрежата попадне токов пик около 1000V. Но при този мощен 15A предпазител по-вероятно е да изгори бушона на апартаментното табло, а при такъв голям ток по-вероятно е варистора да се изпепели и токът да продължи по-пътя си към телевизора. Защитата трябва да по-чувствителна от защитаваните устройства и да изгори първа и прекъсне веригата. Затова най-ефективен е метода със двойката диоди. А това че във всеки телевизор има вграден варистор не ни успокоява дори и да оцелее, най-малко после трябва да го отваряме и да сменяме предпазителя и други части.

Целта на тази процедура не е толкова да предпази устройствата от свръх напрежения, колкото да ограничи токът през тях, тъй че при евентуална повреда или късо съединение в уреда, да нанесе по-малко поражения.

А сега ти кажи как защитаваш твоята техника?

Умния човек не казва и половината от това което знае, а глупавия не разбира нищо от това което говори. Lao Tzu.

Професионализмът не е в това да не допускаш грешки, а да си направил всички възможни грешки, в най-тясната област.

 
Posted : 11.04.2016 21:48
mitachi
(@mitachi)
Posts: 146
Estimable Member
 

Проблемите не са свързани с повишаване на напрежението в захранването. Всички неща които са включени в разклонителя са изключително бавни като реакция и нямат за целта да предпазят от пикове, а от по високо напрежение и то в порядъка на секунди.
Няма нищо общо с гръмотевица.
Там се получават потенциални разлики между мрежата, и нещо друго свързано с уреда.
За телевизора обикновено това е антената.
За рутерите, предполага се, че почти навсякъде връзката с компа е безжична, проблема е между мрежата и доставчика на интернет.
Гори рутера.
Добра защита за телевизора е това нещо показано на снимките.
Рутер за интернет е по трудно да се предпази.
П.П. А най добрата защита е ежегодната застраховка имущество!!! Тя е точно за тия цели и пей сърце. Да гърми каквото си иска.

 
Posted : 14.04.2016 0:12
Share: