След като ми писна да купувам нови хладилници и те да се повреждат след като им изтече гаранцията и да плащам на съмнителни по качество сервизи, реших поне за вилата да купя нещо доказано в годините което да земени подобието на хладилник CROWN. Взех въпросната БИРЮСА произведена през далечната 1969г. от колегата Egoiz. Без да съм голям спец виждам, че хладилника работи отлично, компресора мърка като малко коте вътре е доста запазен за годините си, но отвън естествено има нужда от добра боя. Също и уплътнението беше на предела на силите си заради което поръчах ново по размер и днес го взех, ще го монтирам след боядисването.
Започнах да снимам със закъснение когато вече бях разглобил повечето неща. Първо направих основно измиване, след това го минах целия с водна шкурка 400, пак основно миене, забърсах го с антисил и го пръснах с един автомобилен филер останал ми от друг проект. Сега го оставям да изсъхне хубаво защото имам други ангажименти и после пак търкане с водна шкурка на петната, пак обезмасляване с антисил, облепване пръскане с качествен пистолет и акрилна бяла боя, съхнене, сглобяване с новия уплътнител и мисля, че ще светне като от завода.
Ето процесите до днес, по-късно ще снимам и останалите операции и готовия вид.
Ето и комплекта боя, втвърдител и разредител. В неделя живот и здраве ще е боядисан.
Ето го облепен:
и боядисан
последната снимка показва отражението на дърветата в горния капак на хладилника, на преден план се вижда една голяма прашинка. Утре ще бъде завършен и ще го снимам по-добре.
Красотата се ражда в мъки
Sofia-netz написа:
А червеното нещо запълващ кит ли е или грунд против корозия?
Червеното е запълващ кит известен под името филер или в груб превод пълнител, пръска се задължително преди нанасяне на боята с цел да запълни драскотините от шлайфането и да образува напълно гладък слой осигуряващ добро разливане на боята и съответно равномерно лаково покритие без следи от шкурка и шупли. Пръска се само върху третирани с кит или наранени участъци като не е грешка ако се пръсне и изцяло, не е задължително да се нанася върху стара здрава боя за нея е достатъчно само да се изшлайфа с фина шкурка или иначе казано да се матира за да се осигури добра адхезия на новата боя. Не е непременно червен, може да бъде и сив бял или жълт аз просто имах останал флакон с червен, има го и в обикновена разфасовка предназначен за нанасяне с пистолет като в тази разфасовка е най-често двукомпонентен тоест с втвърдител което е по-добрият вариант защото има много по-добри пълнещи качества и е по-здрав. След като се нанесе и изсъхне се шлайфа с водна шкурка например 800 и тогава се боядисва. Нанасянето на въпросния филер осигурява известна антикорозионна защита, но не това е основната му функция.
Хладилника се получи добре, естествено за 42 години има поражения невъзможни за отстраняване дължащи се на естественото захабяване на материалите най-вече отвътре. Показвам го в готов вид сглобен и готов за работа, надявам се да изкара още годинки служба в новата си кожа.
Като любопитна препратка ще дам и официалният сайт на Красноярский завод холодильников «Бирюса» произвеждащ хладилници с тази марка и до днес. Бирюса в същност е име на река в Сибир.
http://www.biryusa.ru/