Notifications
Clear all

Монтаж на абсорбатор

5 Posts
3 Users
0 Reactions
5,278 Views
Waveman
(@waveman)
Posts: 19
Eminent Member
Topic starter
 

Монтажът на такова простичко устройство като кухненския абсорбатор може да се окаже силно затруднено, най-често от задръстен комин. Ето защо, намерих за поучително да споделя тук всички мъчнотии, с които беше свързано преодоляването на този проблем.
Като начало, човек трябва да изгребе всички сажди и парчета мазилка, които са в наличност зад капачката на стената. Но доколкото проблемът, в общия случай, далеч не се ограничава с това, нужна е и направата на добре работещ коминочистещ инструмент. Е, очевидно не може да става дума за пръчка или друго твърдо и негъвкаво тяло, защото не би могла да се вкара през отвора в стената. Тел също не е подходяща, защото е тънка, лесно се огъва и трудно би пробила през дебел и здрав катранено-саждов агломерат. Освен това, силно запушени комини не могат да бъдат отпушени отгоре надолу, подхождайки откъм коминния връх на покрива на сградата. Работата е там, че както се оказа и в случая, може да става дума за непробиваем отгоре надолу плътен пласт от сажди, катран, хоросан, парчета тухли, гълъбови пера и др. боклуци, дебел много метри.
И така, на помощ идват мобилните комуникации! icon_e_biggrin.gif
Дебел коаксиален кабел, от тези, които се използваха за GSM - станциите, ми свърши отлична работа. Първо му оформих края така, че да не се зацепва лесно във всяка издатина и да си проправя път лесно нагоре:

Оттам нататък почва една не особено приятна процедура, при която човек ръчка нагоре с така направения накрайник, боклуците се сипят в предварително прочистената шахта (дълбока до 1/2 метра над пода), върти кабела и слуша какво става. Така се прониква все по-навътре, респ. нагоре.

Аз бях късметлия единствено в този смисъл, че над мен има само 2 жилища и общата дебелина на пластовете боклуци не надхвърли 6 - 7 метра. Въпреки това изгребах 4 големи торби тежък боклук.
Процесът на прочистване продължи докато цялата 7-метрова дължина на кабела беше вкарана с постоянно въртене и възвратно-постъпателно движение.



Предварително бях покрил всичко наоколо с мушами и вестници, защото прахът при тази дейност е в изобилие и е всепроникващ. За да запазя и дрехите си чисти, работих гол.

И така до пълното влизане на кабела в куминната шахта. В края на работата се чу как две-три едри парчета тухли с труд се срутиха надолу и тупнаха тежко на дъното на шахтата.


И накрая, дойде ред да почувствам, дали току-що прочистената шахта не създава твърде голямо съпротивление на маломощните турбини на абсорбатора. За щастие се оказа, че съм си свършил работата добре. Абсорбаторът е монтиран и работи без турбулентните шумове, които чух, когато опитах да го присъединя към недопрочистения комин. Оттук нататък - чистенето на кочината. И успех на готвача, разбира се.


"Материята се състои от атоми"
Демокрит

"Атомите са просто конфигурации от вълни на пространството"
Е. Шрьодингер

"Пространство-времето се изкривява от материята"
А. Айнщайн

 
Posted : 04.12.2014 5:36
am stereo
(@am-stereo)
Posts: 312
Reputable Member
 

ще направиш пожар-върни тухлите в коминното тяло,или огъня ще пробие отвън

Всички електронни компоненти са направени от кондензиран пушек...Sent from my Vostro 470 using On-Screen KeyboardRAID 0, RAID 1, RAID 5 and RAID 10

 
Posted : 23.12.2014 19:20
Waveman
(@waveman)
Posts: 19
Eminent Member
Topic starter
 

За какво става дума? Какъв огън? Какви тухли? Започвам да разбирам произхода на култовия трибуквен въпрос "WTF?"...

"Материята се състои от атоми"
Демокрит

"Атомите са просто конфигурации от вълни на пространството"
Е. Шрьодингер

"Пространство-времето се изкривява от материята"
А. Айнщайн

 
Posted : 24.12.2014 0:42
(@pcl82)
Posts: 14
Active Member
 

Браво за темата. При същата ситуация ползвах парче градински маркуч с мушнато желязо в края с което събарях спечената сгурия, мазилка и боклуци. Много мръсна и смрадливо-задушлива работа. В мазетата или на първия етаж трябва да има ревиции на комина за почисъване. Добре е да се изгребе каквото е паднало преди да се е спекло.

По свързването на готварската печка към трифазния ток имам забележка. Тези контакти са с 4 щифта: три фази+ защитен проводник и са предназначени за симетрични трифазни консуматори без изведена работна нула. Печката има работна нула. Комбинирането на работна и защитна нула в гъвкав кабел и щепселни съединения е забранено. Може да нагори контактът което ще доведе до офазяване на корпуса на печката. Тези контакти посредата на основата имат дупка за пети щифт за работна нула, макар и да не съм виждал модел с 5 щифта от този вид. В бакелитовите матрици обаче май няма оставено място за още един щифт, което просто да се зачупи. Правилно би било да се ползва контакт тип твърда връзка или евро-контакт с пет щифта и пет-проводен кабел 5х2,5мм2.

По същата причина са опасни и неправилни комбинираните трифазни-монофазни удължители с контакти от този тип-една дъска с един трифазен и няколко монофазни контакта захранени от общ четири проводен гумиран кабел. Ако такава комбинация е част от неподвижна инсталация е допустима, стига трифазният консуматор да е без работна нула.

 
Posted : 24.12.2014 1:20
Waveman
(@waveman)
Posts: 19
Eminent Member
Topic starter
 

Точно така. Всичко казано за контактите и заземяването на печката е самата истина и следва да се ползва като учебен материал. Но тъй като в случая корпусът на печката е заземен в отделна и независима заземителна шина (по-точно арматурно желязо) чрез жица със завинтваща се кабелна обувка, включването й по този начин не е недопустимо. Допълнителното заземяване беше направено поради голямото съпротивление (и индуктивност) на "нулата" в старата ни инсталация. Самата инсталация е за смяна - уви, не само тази в жилището, но и тази, която докарва напрежението през петте етажа до него. И за жалост това напрежение съвсем не е трифазно...

"Материята се състои от атоми"
Демокрит

"Атомите са просто конфигурации от вълни на пространството"
Е. Шрьодингер

"Пространство-времето се изкривява от материята"
А. Айнщайн

 
Posted : 24.12.2014 1:43
Share: