Напоследък ми прави впечатление, че идват страшно много такива! Едва успявам да им смогна. А в същото време, допреди 2011 г. някъде, като се кажеше, че някой има ,,българско довоенно радио" (Тулан, Адмирал, Бралт), това беше съпроводено с широко отворени очи и зинали уста! После лека-полека свикнахме с тях, а напоследък направо стана нещо едва ли не обикновено да намираме непрекъснато Силвании, Бекопи и Бралтове, че и разни други, неизвестни, такива-онакива и т. н. Даже документираме някои твърде рядко срещани марки. Много странно! Понякога имам чувството, че някакъв картел специално ги е държал толкова години и едва сега ги е пуснал на пазара тъкмо като за нас, когато сме вече, така да се каже, по-подготвени за тях. Защо се получава така? От толкова години обикалят по ,,невралгичните места" всякакви там Филипси, Телефункени, Сименси и тем подобни, а едва напоследък ,,дойде време" за българските. Някой беше казал - ,,ами те понеже мангалите взеха много да се ровят по таваните и мазетата и там такива излизат". Да де, ама те винаги са си се ровили, а толкова български до 1945 г. не сме намирали!
Бих искал да чуя вашето обяснение на това явление.
1940 ==> 2010 | 1941 ==> 2011 | 1942 ==> 2012 | 1943 ==> 2013 | 1944 ==> 2014 | 1945 ==> 2015...
! ==> КУПУВАМ ВСЯКАКВИ Б Ъ Л Г А Р С К И ТЕЛЕВИЗОРИ И РАДИА <== !
GSM: 0896 625 803
lat. 42° 41'; lon. 23° 18'
DIN, МС/ТС, 1942
1000 Sofia, Bulgaria
Ще направя едно много самонадеяно и крайно нескромно предположение. Струва ми се, че причината за това е моя милост. Преди мен никой не е проявявал интерес към българските радиоапарати в публичното пространство, а и извън него. Не че не ги е имало и по-рано, но на тях винаги се е гледало с пренебрежение по редица прични. Като цяло както в техническо отношение, така и като външно изпълнение те доста отстъпват от реномираните марки. Много рядко колекционери са ги купували и дори да са го правили, не са били предмет на коментарии както в Интернет, така и извън него. Българските апарати са интересни като част от българската история, но глобално погледнато, към тях няма интерес извън България или и да има, той е нищожен. Когато започнах целенасочено да ги издирвам преди няколко години, предизвиках търсенето на такива апарати и респективно предлагането им. Въпреки, че обема на това търсене и на резултата от него е в размер на няколко десетки апарата годишно, поради малкия размера на пазара в България /както географски, така и като население/, то оказа забележимо влияние на предлагането. Появиха се и други колекционери на български радиоапарати, което поддържа верижната реакция търсене - предлагане. Разбира се, може и да не съм прав и това да е резултат на стихийното резвитие на пазара.
Направих си труда при една от поредните ми разходки през Продавалника и Аукцион БГ и установих за поред път нещо с което съм абсолютно наясно- през последните месеци на тези места не са предлагани български предвоенни апарати. Тази вечер положението е следното: няма предложения ,има търсене и на двете места : EGOIZ и Антик БГ плюс Ivo-pk търсят Тулан, Адмирал. Бралт и др. Ако EGOIZ не може да смогне на предлаганите му нека потърси съдействие от останалите търсачи, в т.ч . се включвам и аз.
"...довоенни приемници български бралт, бекоп,тулан, адмирал, арена, херц,кингстон,ира,ирафон-50-100лв. цените са според състоянието и окомплектовката. чет.02,2013 10:06ам..." Извадката е от твой пост , който за мен е като постулат от Евангелието!
Добре е че държавата не се е намесила все още и в тази област- имам впредвид нашето хоби- и да налага ограничения или данъци. Както при истинските антики (артефакти) има събирачи като Боян Радев ,Димитър Иванов и Васил Божков , така и при нас има хора не с различни любов и желания, а с различни възможности.Ако направя паралел с тази доста по-различна като тематика област бих определил своето място като един най-обикновен иманяр-копач, който се радва и на най -незначителните находки...PDM недвусмислено определи своето положение . Egoiz с най-голямата сбирка във Фейсбук, щом няма опровержения - може би и в държавата? 40 броя апарати за една седмица-не само за мен, а и за болшинството колеги би бил един широкоформатен 3D филм , за който ще са ни нужни по три чифта розови очила. Дано ти ни осигуриш поне един общ поглед от подобна приказна гледка!
Е то това е полезното в твоята дейност - ти си като база данни. Което обяснява защо искаш да имаш по неограничен брой екземпляри от всеки модел, което аз намирам за безсмислено. Всяка повторка, нещо повече - всяко нещо извън пряката тематика на колекцията ми - го виждам като чуждо тяло.
Имаш да взимаш и три чуждестранни неща от нас - ела да го направиш, че много ми пречат. И, надявам се, не си забравил, че ми обеща да измислиш бартер за Телефункена.
1940 ==> 2010 | 1941 ==> 2011 | 1942 ==> 2012 | 1943 ==> 2013 | 1944 ==> 2014 | 1945 ==> 2015...
DIN, МС/ТС, 1942
1000 Sofia, Bulgaria
Спрямо изказването на lager
Ето ти един интересен приемник който е по трудно откриваем и от Тулан да речем
viewtopic.php?f=57&t=3794&p=22635#p22635
Защо да е трудно откривеам? От тази фирма съм виждал няколко апарата, като са ми познати два модела с различен дизайн на кутията. Този модел го срещах няколко пъти, но все се разминавам с него ... за сега.
Моето е същото, но с асиметрично разположение на потенциометрите. Явно са ги оформяли с различен външен вид и с малки разлики в това къде са изведени потенциометрите. E65F е вероятно някаква моделна сигнатура на шасито.
DIN, МС/ТС, 1942
1000 Sofia, Bulgaria