Notifications
Clear all

ЕМС 1000

44 Posts
6 Users
0 Reactions
67.6 K Views
(@it_s_real)
Posts: 37
Eminent Member
Topic starter
 

Здравейте!

Първо да кажа, че се радвам да намеря едно спокойно място като това, където мога на дълго и на широко да разкажа за една модулна система, произвеждана цяло десетилетие от Завод за Електроакустика "Владислав Гомулка" гр. Михайловград, днешна Монтана.

ЕМС 1000 (Единна Модулна Система) има универсално приложение. С нея се озвучават училища, стадиони, театри и т.н. Всички модули се подреждат във вертикални станоци, като се разполагат в монтажна рамка. Рамките с входно-изходните модули се вграждат в монтажни стойки, като нямат строго определено разположение в нея.
Логично е, рамката с входно-изходните модули да заемат последния "етаж" от монтажните стойки, а най-отдолу да се разполагат мощните усилвателни стъпала, което позволява по-добро охлаждане, където е най-студения въздух.
Над всяка монтажна рамка, усилвателен блок или блок еквилайзер, се монтират охлаждащи панели, като вариантите на уредбите, в които има повече от 3 усилвателни стъпала са разполагат вентилационни блокове.

Повече информация за модулната система може да намерите на адрес: http://svetogled.freevar.com/6%20ELEKTR ... S1000.html

Преди 3 седмици купих от OLX 600 ватов вариант на уредбата тип 600 УМ-002.
За съжаление 2-ва от усилвателните блокове липсваха, като дойде само с един. Но не е болка за умиране, разполагам с такива и не е проблем да се възстанови до заводско означение. В уредбата е имало предусилвателни модули, но единственното, което беше оставено от тях бяха контролните модули. След като намерих и такива, предусилвателната част на уредбата е възстановена, като вече разполага с един модул микрофон - линия ЕМС 1121, един изходен предусилвателен модул ЕМС 1141 и като бонус, монтирах в нея и едноканален триоктавен еквилайзер ЕМС 1231, който бях купел от магазин преди доста време.
И резултата е:
-общ план

Предусилвателна част:

Уредбата пристигна без окабеляване. Наложи се да правя захранващи и спомагателни кабели.

Оказа се, че уредбата е в сравнително добро физическо състояние, не е стояла на влажни места, няма много ръжда по нея и няма следи от почти никаква употреба, което е в голям плюс за нейната възраст. icon_e_smile.gif
В долната част на основата имаше леки петна ръжда. Понеже не исках да я разглобявам цялата, за да се премахне ръждата, купих преобразувател за ръжда и намазах петната. Явно ръждата не е проникнала дълбоко в метала, премахна я бързо.

Обмислях варианта за разглобяване и пълно почистване, но едва ли ще мога да намеря бояджия, който да я пръсне със същия цвят като заводския и реших да оставя нещата за сега така. Ако ръждата пак избие след време, ще се наложи тази гимнастика.

Задна страна и разположението на блоковете в монтажната стойка.

Блок усилвател на мощност задна страна.

В горната част на уредбата има етикет със завода производител, типа и годината на производство. 1988 г, 01 м.

След като монтирах входно-изходните модули и блок еквилайзер, направих свързващи кабели и премахнах леката ръжда, дойде време да проверя изправността на усилвателното стъпало.
Оказа се, че са му свалени изходните трансформатори, като за щастие не бяха премахнати веригите за паралелна работа + спомагателните вериги за управляващите изхода релета. Попадъл съм на стъпала, които се "окастрени" до основа, оставени само модулите, което си е неприятна гледка. Отнема много време да се възстановят веригите, това са кабелни снопове с подходяща дължина, подготвени чисто естетически и практически за монтаж.
Разбира се, имах два изходни трансформатора за изход 120 V, с които се бях сдобил отдавна и стояха като резерва.
Намерих им бързо приложение.

Ето и блока, готов за работа.

Притеснение от моя страна имаше относно изправността на ум. Но се оказа, че и двата модула работят нормално. Изход 120 V на товарен импеданс от 72 ома. Общата мощност е 200 W.
П.С. - снимки с точните измервания ще кача през другата седмица, когато ще имам повече свободно време за тестове.

Преди година купих скрап он ЕМС 1511. Кутия в сравнително добро състояние, един захранващ трансформатор и един изходен. Цената беше символична - 30 лева.
Добре, че тогава я купих. Дойде време за възстановяване.
След ден работа по нея се получи почти заводски ЕМС 1511.

Наложи се да прехвърля един захранващ блок с трансформатора, изправителните пакети и кондензатори, както и съединителните за ум и модул паралелна работа.

Долна страна.

Изходен трансформатор ляв канал.

Изправителни пакети и липсващ изходен трансформатор десен канал.

Захранващ трансформатор, здраво обхвана от медна ламарина.

Съединителни шини, ляв канал на УМ и модул паралелна работа.

Другата седмица очаквайте снимки на тестовете на втория блок.
Това е от мен за сега.

 
Posted : 07.11.2015 1:06
 vvb
(@vvb)
Posts: 29
Eminent Member
 

Хубави уредби. Първите бройки са произведени в ИРЕТ и непрекъснато се модернизираха и получаваха нови модули.Имаше идея крайните стъпала да се направят на полеви транзистори, но не разрешиха.Проблем беше и лентовия кабел с който се съединяваха отделните модули.В по късен етап бяха сменени с жичен лентов кабел.Платки за крайните стъпала има в магазин ПЕПИНА на ул Сердика -София.Давай смело и ако ти трябват схеми пиши.Ще дам на Антон сервизното описание да го сканира за да го има и във форума.

 
Posted : 08.11.2015 11:47
(@it_s_real)
Posts: 37
Eminent Member
Topic starter
 

Трябва да се признае, че в ИРЕТ са работили хора, които наистина са биле напред с идеите за цялостно виждане на нещата в переспектива. И до днес комуникационна и съобщителна техника се произвежда на модулен принцип, като това позволява бързото заменяне на дефектирал модул или цял блок, без да се нарушава работоспособността на техниката.
Смятам, че са можели малко повече да се постараят за лентовия кабел отзад. Има кабелни гнезда, които са биле по-удачни спрямо този лентов кабел, но пък е трябвало да се монтират отделни гнезда на всеки модул, което усложнява технологичния процес при производството.
Относно Пепина, цената на една платка е безумна, 50 лева, като се има предвид, че на нея има елементи, които те са по-скъпи от 20 лева. Човека, който ги предлага ми каза, че включвал и в цената размера на платката, което пък е съвсем грешно, понеже не я е правил той. Подхода им е грешен, но това е техен проблем.

Сервизното описание го имам, мисля, че е това:

Направих свързващите кабели по посочените размери, според типа на уредбата.

Ако има някое друго, с радост бих го разгледал.

П.С. - само да добавя, че в силистренския сайт съм дал мой превод на описанието на ЕМС 1511 и им пратих снимки на стъпалото отблизо.
http://www.kn34pc.com/sch/sch_ampl/ems_1000.html

 
Posted : 08.11.2015 13:10
(@it_s_real)
Posts: 37
Eminent Member
Topic starter
 

ЕМС 1511 от горните снимки е почти готов.

Остана само да се добави изх. трансформатор на десния канал.

Задния панел е сравнително запазен и няма да се почиства и галванизира наново.

До тук уредбата разполага с 2 бр. ЕМС 1511, а се нуждае и от трети.
Оглеждайки различни сайтове, включително и руски, с божията помощ се намери и трето от едни музиканти, които продават такъв.
За съжаление корозията си е казала тежката дума.
Задния панел.

От лявата страна прави впечатление, че е имало удар, който е изкривил лявата страна на панела, задния панел и носещата греда.
Изкривена и лявата предна планка.

Корозията е жестока. Цялата дясна страна е побеляла.

В радио, телевизия, електроника от 1985 и представянето на блока, се вижда, че платката с електролитните кондери на b клас липсва, а на нейно място са монтирани два големи кондензатора 4700 мкф, като на c клас. Това стъпало е по същия начин реализирано, което ме навява на мисълта, че е произведено от тази серия през 1985 год.. Също разположението на ситопечата на задния панел е различен от този, на всички до сега срещани ЕМС 1511. Тук е добавена трета клена на изхода, като не е свързана с никакви кабели. Цвета на предните панели също е различен - светло бежово,

Разликите.

Грецовете не са стандартните, а са в корпус TO-3, монтирани на радиатор.

Също по модулите доста от 2Т3308 и 2Т3168 са заменени с такива в метален корпус тип BC.

От долната страна.

Захр. траф.

Ще има доста работа по блока. Страничните панели ще се демонтират и ще ги изпращам за галванизация в Пловдив. Задния панел ще се махне, като на негово място ще сложа друг, който също отива в Пловдив. Стария ще се запази. Горния и долния метален капак също.
Новия заден панел ще бъде боядисан в черно, ще се направи и нов ситопечат. Като приключа с тези гимнастики, ще има снимки на почти новия ЕМС 1511 от 1985.

Между другото е голям късмет да се намерят първите бройки, за да се види, какво е било в началото и как е изменен блока след това.

 
Posted : 04.12.2015 0:35
 vvb
(@vvb)
Posts: 29
Eminent Member
 

Имахме разработка на крайни стъпала за дискотеки с MJ транзистори и сме направили около 30 уредби за тази цел.За случая не слагахме изходни трансформатори,а вентилатори като мощността с новото захранване на блока достигаше 2 по 200 вата. Взимахме уредби от завода с дефектни крайни стъпала и модули,за които се изискваше много време за ремонт. Разбира се бяха и по евтини. Доста музиканти и озвучители работеха с тях и то по големите заведения на морските курорти.От тази серия по късно направихме и уредбата с 6.5 киловата за озвучаване на открити пространства. Използвахме 16 канален миксер производство на ИРЕТ,но никъде не съм видял да излезе за продажба уредба с тази модификация.

 
Posted : 05.12.2015 5:06
(@it_s_real)
Posts: 37
Eminent Member
Topic starter
 

Лошото е, че никъде няма дори снимки. Как не сте се сетили да запазите мостри от произведеното тогава.

 
Posted : 05.12.2015 20:56
Антон Оруш
(@ao-opy)
Posts: 2563
Member Admin
 

Има той снимки, има, ама се стиска. icon_e_biggrin.gif

1940 ==> 2010 | 1941 ==> 2011 | 1942 ==> 2012 | 1943 ==> 2013 | 1944 ==> 2014 | 1945 ==> 2015...
_________________
- МОИТЕ КОЛЕКЦИИ ==> РАДИОПРИЕМНИЦИ (клик!) | ТЕЛЕВИЗОРИ (клик!) | ГРАМОФОНИ (клик!) | БГ КОМПЮТРИ (клик!)
- ИЗТЕГЛИ БЕЗПЛАТНО СТАРОТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА ==> (клик!)
_________________
! ==> КУПУВАМ ВСЯКАКВИ Б Ъ Л Г А Р С К И ТЕЛЕВИЗОРИ И РАДИА <== !
_________________
Антон К. Оруш - за връзка с мен:
e-mail: deltichko@abv.bg
Skype: respromcho
GSM: 0896 625 803
lat. 42° 41'; lon. 23° 18'
DIN, МС/ТС, 1942
1000 Sofia, Bulgaria

 
Posted : 06.12.2015 0:54
(@it_s_real)
Posts: 37
Eminent Member
Topic starter
 

Да ги показва, какво чака, да вземе пример от мен. [icon_e_geek.gif[icon_e_geek.gif

 
Posted : 06.12.2015 1:38
 vvb
(@vvb)
Posts: 29
Eminent Member
 

Прословутия стерео пулт ПС 82 М1.Използваше се за Dj уредби в комбинация с уредбите на Електроакустика-/Михайловград/Монтана.

 
Posted : 20.12.2015 15:07
(@it_s_real)
Posts: 37
Eminent Member
Topic starter
 

Има ги из OLX втора ръка.
Ето една снимка на ПУ 2201, който е по-функционален.

 
Posted : 20.12.2015 16:03
(@it_s_real)
Posts: 37
Eminent Member
Topic starter
 

Честита Коледа!

Днес реших за разбера от Street view, как изглежда някогашния Завод Електроакистика. Ето какво открих.
Намира се в Монтана на ул. "Трети март" № 77, но входа на бившия завод е от към ул. "Мария Димова".
Оттук са излизали готовите ЕМС 1000.

Производствените халета:

 
Posted : 27.12.2015 21:04
Антон Оруш
(@ao-opy)
Posts: 2563
Member Admin
 

С какво ли се занимават в тези сгради сега?

1940 ==> 2010 | 1941 ==> 2011 | 1942 ==> 2012 | 1943 ==> 2013 | 1944 ==> 2014 | 1945 ==> 2015...
_________________
- МОИТЕ КОЛЕКЦИИ ==> РАДИОПРИЕМНИЦИ (клик!) | ТЕЛЕВИЗОРИ (клик!) | ГРАМОФОНИ (клик!) | БГ КОМПЮТРИ (клик!)
- ИЗТЕГЛИ БЕЗПЛАТНО СТАРОТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА ==> (клик!)
_________________
! ==> КУПУВАМ ВСЯКАКВИ Б Ъ Л Г А Р С К И ТЕЛЕВИЗОРИ И РАДИА <== !
_________________
Антон К. Оруш - за връзка с мен:
e-mail: deltichko@abv.bg
Skype: respromcho
GSM: 0896 625 803
lat. 42° 41'; lon. 23° 18'
DIN, МС/ТС, 1942
1000 Sofia, Bulgaria

 
Posted : 30.12.2015 1:22
(@it_s_real)
Posts: 37
Eminent Member
Topic starter
 

Приземният етаж е с избит вход за магазин.
Нагоре предполагам са разположени шивашки цехове.

Такива сгради навяват само тъга по миналото. За мен е по-добре да се събарят.
Живия пример е с новия радио завод в Търново. Пущинак, разграбена производствена сграда.
Всяка година влизам там и ми става едно..., понеже го видях работещо преди тотално да го затрият.

 
Posted : 30.12.2015 16:39
Антон Оруш
(@ao-opy)
Posts: 2563
Member Admin
 

Трудно се влиза в бивши производствени сгради - добре, че поне си успял.

1940 ==> 2010 | 1941 ==> 2011 | 1942 ==> 2012 | 1943 ==> 2013 | 1944 ==> 2014 | 1945 ==> 2015...
_________________
- МОИТЕ КОЛЕКЦИИ ==> РАДИОПРИЕМНИЦИ (клик!) | ТЕЛЕВИЗОРИ (клик!) | ГРАМОФОНИ (клик!) | БГ КОМПЮТРИ (клик!)
- ИЗТЕГЛИ БЕЗПЛАТНО СТАРОТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА ==> (клик!)
_________________
! ==> КУПУВАМ ВСЯКАКВИ Б Ъ Л Г А Р С К И ТЕЛЕВИЗОРИ И РАДИА <== !
_________________
Антон К. Оруш - за връзка с мен:
e-mail: deltichko@abv.bg
Skype: respromcho
GSM: 0896 625 803
lat. 42° 41'; lon. 23° 18'
DIN, МС/ТС, 1942
1000 Sofia, Bulgaria

 
Posted : 01.01.2016 1:52
(@it_s_real)
Posts: 37
Eminent Member
Topic starter
 

ЧНГ!

Ако не си го виждал работещ, ще ти е интересно да го видиш. Но ако си го виждал работещ, няма да ти е хич приятно да го гледаш изтърбушено.
Ама това е резултата от 27 години "демокрация".

Ето един хубавец:

[icon_e_geek.gif[icon_e_geek.gif

Нейде из Русия е.

 
Posted : 01.01.2016 13:18
Page 1 / 3
Share: