Изказвам само предположение, без да съм сигурен, но според мен е възможно някога това радио да е било в бакелитова кутия, с която да се е случила случка и да е преминала в небитието, и някой Майстор (с голямо М) дърводелец да е изработил тази чудесна кутия.
И аз гледайки капака как от лявата страна е доста по къс, а и отвора за антената е с друга дупка по него, по скоро си мисля че капака е сложен на тоя апарат взет от бакелитово радио.
Синджира си идва а козата я няма....
тел.0889224117
skipe - Deniz 5612
Първо огромно благодаря за схемите.Не несъм го инспектирал повече от това което всички виждаме на снимките,определено лявото копче не се върти,дясното пък се клати но се върти но станцийте не се променят скъсано е въженцето,превключвателя за обхватите обаче работи.Едно кабелче е откачено вижда се зад говоритеря е тоест пред магнитната му система.Не съм го пускал или включвал в тока.Левите две лампи са с доста отложен огледален слой по стъклото, дясна предна и задна са в добър външен вид и видимо прозрачни. За реставрацията определено ще ми помагате че не съм много на ти с лампите.И от къде могат да се намерят такива , а също и необходимите елементи за подмяна,имам в предвид ретко кондери и съпротиления и така нататък, или и с по модерни става,но така нямали да се изгуби идеята за автентичното възстановяване.За кутията и аз мисля че е някакъв от най първите модели на по късните бакелитови варянти на 504.Да колеги в първият момент и аз си помислих че би могло да изработено от майстор с главно М, обаче не така стоят нещата.При внимателно оглеждане на кутията се набиват няколко съществени детайли.Първо сглобката между стените, огледаите ръбововете,от вътре са на чинч и шпонт и прилягат адски точно без грам луфт.От вън също никъде не се наблюдават и минимални луфтове на снадките като чели е изработено от цяло парче дърво,дори минимален спомен за цепнатинка няма.Второ Всички заобляния и форми по кутията са абсолютно еднакви от вън, а и от вътре всички ъглови оребрявания също са заоблени .Тоест машинни.При ръчна изработка винаги има малки дефекти и най вече разлики в заоблянията.Челната дъска е с подбрани щарки така че си преминава от стена в стена,тоест дъските са подбирани, на снимката не личи много но от близо се вижда,че отворът за панелът на станцийте е различен от другият модел,разгледайте го добре и ще се уверите.Цялата кутия е била полирана перфектно,а не лакирана.Специално кутията на пипане е страхотна и супер гладка,въпреки замърсяването и бялото което се вижда на снимката, може би е нещо с което е обработвано дървото.Сега почна да избива понеже почва да изсъхва.Материала от който е направена е много твърд,обаче от какво дърво е мога само да гадая,радиото тежи много скоро ще го премеря и ще кажа колко точно.И на последно място картоненият капак отзад,няма прилика с другите снимки на подобни в интернет,на бакелитовите модели дупките са квадратни и по друг начин е картона и разположението им .Дупките за антената са две и малко не съвпадат затова долната е по разширена.Вижте снимката на шасито там си се виждат дупките с клемите 2 на брой в гетинаксовата плочка в ляво.Луфта между картона е стените от двете страни е абсолютно еднакъв някъде от порядъкът на 5-6мм.Освен това ълите с полудупка обсолютно точно съответстват и съвпадат с местата на болтовете за закрепване.Няма видими следи да е рязан скъсявам или каквото и да е правено или преправяно по него освен разщирената дупка за антена за да влиза щекерът или квото там е било за включване,Ами това е , ако има още въпроси ще отговарям или снимам.
Обаче историята не свършва до тук,освен това радио имам и радио Чайка и телевизор Пирин.Като интересното при Чайката е че присъства дребен елемент който също отсътва от всички познати ми снимки от интернет на различни видове Чайки.Тя пък си работи и никога не е била ремонтирана от както е създадена,освен като се изключи че трябва да и се сменят електролитните кондери.Но за нея ще разкажа друг път.За телевизорът също нямам представа дали работи. Не съм го отварял дори.Добавям и снимки на една от ъгловите сглобки и на отворът за станцийте тъкмо се и вижда и плетената обвивка на захранващият кабел,също и снимка на картонения гръб от бакелитов модел.За да видите разликите от другите версий.Надявам се да няма проблем със снимките:
Абе то проблеми имаше, ама аз ги оправих.
Няма проблем, влизам редовно, качвайте си. Нека върви реставрацията.
Просто снимките са твърде големи и излизат извън рамките на текста.
Пак казвам - късметлия сте са тово радио! Говорителят ми харесва с тези кръгловидни отвори. Чудно е!
1940 ==> 2010 | 1941 ==> 2011 | 1942 ==> 2012 | 1943 ==> 2013 | 1944 ==> 2014 | 1945 ==> 2015...
! ==> КУПУВАМ ВСЯКАКВИ Б Ъ Л Г А Р С К И ТЕЛЕВИЗОРИ И РАДИА <== !
GSM: 0896 625 803
lat. 42° 41'; lon. 23° 18'
DIN, МС/ТС, 1942
1000 Sofia, Bulgaria
Премерих радиото и теглото му е 5.200кг.По зачистих му кутията и започна да добива вид на изглед.Но определено ще си падне много работа по основното почистване и полиране.Поразгледах и го почистих обстойно и от вътре и се оказаха следните проблеми.Първо потенциометъра за включване и усилване твърдо е клеясъл за световно.Второ на говорителя му е скъсан единия мишурен шнур - или поне това което е било там.Подмагнитването също е с скъсана бобина,Две от мощните съпротивления са прегрявали може и да са за смяна но не ги премерих.Има още един скъсан кабел от долу около захранването.Почти всички електлолитни визуално са за смяна.Кордата да станцийте беше скъсана и стрелката липсва.Проверих тук там за лампи, срещат се,това поне е добре.
Сега обаче още не сте ми отговорили на въпроса, за Възстановяването.Кое е по ценно .Апарата в този си вид,или отремонтиран с нови елементи и кабели,което автоматично ще го направи безинтересен.......Освен ако се възстановява изцяло с елементи и детайли от онова време-обаче от къде.Или възстановяване просто за да свирне, за тази цел който му се слуша радио , варянти много.Да не забравяме че имам и работещ и не ремонтиран ламповик,така че и идеята да му чуя гласът не ме блазни чак толкова много. И във вашите колекций всичко работи ли перфектно а.Така че преди Възстановяването ще си помисля доста сериозно по въпроса каква е ползата от файдата.Още веднъж благодаря на Антон Оруш за помоща със снимките и интересът му към и опазването на българската ретро техника и това което се пройзвеждало в България.С интерес резгледах колекцийте ти.Браво Тони продължавай все така неуморно напред.
Благодаря за хубавите думи!
Що се отнася до апарата - аз съм твърдо за възстановяването му с колкото се може повече елементи и части от ,,онова време".
По въпроса можеш да пишеш на колегата PDM - pdm67@abv.bg.
Не, и в нашите колекции далеч не всичко работи.
1940 ==> 2010 | 1941 ==> 2011 | 1942 ==> 2012 | 1943 ==> 2013 | 1944 ==> 2014 | 1945 ==> 2015...
DIN, МС/ТС, 1942
1000 Sofia, Bulgaria
а колко на РАДИОПРОМ съществуват и коя е първата
Радиопром е производител. С този надпис са излизали напр. първите бройки Хр. Ботев М462.
DIN, МС/ТС, 1942
1000 Sofia, Bulgaria