Ще помоля за разрешение от г-н Савов да допълня малко информация, която много добре е подредил в поста си.
Пирин - стар модел. Това са телевизори от семейството "Пирин" което е реализирано с блокинг генератор за ВО.
Пирин - нов модел. Това са телевизори от семейството "Пирин" реализирано с мулти вибратор за ВО. Премахната е една радиолампа ЕСС83. Рационализация /така се казваше на времето/ направена от Данчо Маринов.
Г-н Савов ще добавя, с Ваше разрешение за младото поколение и за един междинен модел, който трябва да се постави между т.5 и т.6 от Вашата поредица от модели телевизори изработени в Софийския завод и конструирани в НИПКИРЕ с главен конструктор А. Апостолов. Това е телевизор ХЕМУС. Той мина през цеха като пробна серия. На изпитанията в лаборатория надежност този модел беше спрян. Пиша това, защото докато течаха часовете за изпитание аз отстранявах възникналите дефекти в тази лаборатория. Хелиографното копие на принципната схема е някъде около мен. Но при една подредба в телевизионен сервиз, намирането и е много проблематично. Това беше първия хибриден модел на телевизор изработен от конструкторите и предложен за производство. От тази пробна серия телевизори бяха раздадени на служители от завода за пробна експлоатация.
Тази серия в последствие послужи за разработването на серията Осогово, която Вие описвате.
Искам да потвърдя написаното от мен за телевизор С21. Моля да се придържате само към факти. Телевизор С21 със сензорно изпълнение в производство не е имало. Все пак съм работил в тази област в завода. Може да съм много възрастен. Но....... и т.н.
Дими, Хемус се продаваше и по магазините . В сервиза се видяхме в чудо от него.Може да са малко бройки произведени ,но все пак бяха пуснати в търговската мрежа.
Синджира си идва а козата я няма....
Не ми разчопляйте раната, телевизор мечта за всеки колекционер, още нямам такъв.
1940 ==> 2010 | 1941 ==> 2011 | 1942 ==> 2012 | 1943 ==> 2013 | 1944 ==> 2014 | 1945 ==> 2015...
! ==> КУПУВАМ ВСЯКАКВИ Б Ъ Л Г А Р С К И ТЕЛЕВИЗОРИ И РАДИА <== !
GSM: 0896 625 803
lat. 42° 41'; lon. 23° 18'
DIN, МС/ТС, 1942
1000 Sofia, Bulgaria
7. София 21 (София 31 и т.н. до края на производството на черно-белите телевизори)
Всички останали имена и измислени "модели" са пълни глупости. В Техническата Наука няма различни модели, защото е сменено дървото на кутията или вида на копчетата отпред, или .... дъра - бъра два чадъра.
Не съм съгласен че Респром3101 е като София 31, или София 21 е еднаква с Респромите .Едните са с трансформатор в захранването а другите са с импулсно. Така ,че имат разлика в изпълнението.
Коцев, къде прочете или кой подаде тази информация в тази тема. Кой ги сравнява тези телевизори. Темата е за С21. Не смесвай производството от Софийския завод с производството във В. Търново. Било то на телевизори или на радиоприемници. Това са две различни концепции на два различни конструкторски колектива.
Ами цитата дето съм го посочил го разбирам така ,както съм написал.
Коцев, извинявай. Не съм написал за какво иде реч. Става на въпрос не за цитата а за Респрома и С21
След забележките на г-н Лулчев, правя корекция на таблицата на чернобелите български телевизионни модели.
Просто забравих за Хемуса от разсеяност, а Респромите въобще не познавам и дори до преди няколко години не бях виждал,
поради това, че ме нямаше в България много години ...
1. Опера 1 (и 2)
2. Опера 3 (и 4)
3. Кристал (и Дунав)
4. Пирин - стар модел
5. Пирин - нов модел (тук са всички лампови телевизори до спирането им от производство)
6. Хемус - хибриден модел, представлява модел Пирин, но с транзисторизирани звуково стъпало и вертикално отклоневие.
6. Осогово (Мизия, Мургаш, Преслав, София 11)
7. София 21 (София 31 и т.н. до края на производството на черно-белите телевизори в завод Ворошилов)
8. Респром - всички респроми.
А моето лично запознанство с Хемуса е много старо. За първи път го видях във фирмения магазин на завод Ворошилов на ул. Мико Папо и бул. Стамболийски, от който непрекъснато пазарувах преоценени чарколяци, кинескопи и лампи (продавачката се казваше Вера).
В онези години бях един от най-мащабните частпромаджии в България, независимо, че кариерата ми беше в друг бранж.
Та за Хемуса. Вера ми обясни, че този телевизор е бил на изпитание в някой служител на завода, и след изпитателния срок (мисля, че е бил една година) е оставен в магазина за продажба. Не помня цената му, но аз си го купих. Телевизора бачкаше с дребни дефекти. Хареса ми дизайна на кутията, а и кинескопа беше от най-модерните тогава 59 см. и работеше добре. Не оценявах високо наличието на германиево транзисторните стъпала и захранванията за тях. Както вече писах, само това ги различаваше от "Пирин". А Пирина със стъпалата, изпълнени с PCL85 и PCL86 си беше класика, и по качество и по надежност и това стана причина аз да превърна оригиналния Хемус в класически Пирин и по точно София 59, а по-късно го и продадох. След много години, в наши дни, много уважавания от мен Станислав Запрянов успя да открие един Хемус в провинцията и докарвайки го в София ми го остави да му се порадвам както той каза за една година. За съжаление телевизора беше откраднат, без значение как и от кого. След известно време Станислав си намери пак един Хемус, но не е изявявал желание пак да ми го донесе. Има много модели (от цял свят) телевизори, за които може да се каже "Ето, така не трябва да се конструира телевизор" и аз слагам и Хемуса в тази група. Т.е., той е едно телевизионн-техническо недоразумение и с това, че е произведен в много малко бройки го прави изключителен за колекционерите. Спомням си, че в първия форум на Антончо имаше един участник, който се похвали, че го има. Мисля, че беше от Велико Търново.
И отново
оставам с уважение
инж. Григор Савов
Темата е много интересна. В продължение на около 14 години всичките изброени шасита са ми минавали през ръцете за ремонт.
Като най-красива кутия бих посочил Бузлуджа (на базата на Пирин).
Като най-дълга кутия - Мизия (на базата на Осогово).
Като най-голяма - по спомени - Мусала - но тук може и да греша - само съм го виждал, но не съм го отварял.
Не Мусала, а Люлин беше.Един квадратен голям телевизор.
Да, именно. Ето го тук - viewtopic.php?f=19&t=1653
1940 ==> 2010 | 1941 ==> 2011 | 1942 ==> 2012 | 1943 ==> 2013 | 1944 ==> 2014 | 1945 ==> 2015...
! ==> КУПУВАМ ВСЯКАКВИ Б Ъ Л Г А Р С К И ТЕЛЕВИЗОРИ И РАДИА <== !
GSM: 0896 625 803
lat. 42° 41'; lon. 23° 18'
DIN, МС/ТС, 1942
1000 Sofia, Bulgaria