Това LCD SANG модел 26843 прави този упорит дефект - образът 3 секунди е без забележки, после за 2 секунди "замръзва", като полека-лека се мъчи да избледнее и стане на вертикални ивици, все едно е прекъснал кабел към матрицата, после отново образ нормален 3 секунди, пак замръзване 2 секунди, и . н.
По захранващите напрежения пулсации не открих, нито по мейн-борда - 17MB45M-3, в T-con (LC260WXE-SBA1) постъпва 12V, изработва се 3.3V и 1.8V, инверторът му прави 14.5V - не знам дали толкова трябва да бъдат, но тези напрежения са стабилни и не се променят при "замръзването". Дефектът не се влияе от почукване, размърдване на кабели и т. н. Съмнявам се в t-con-а, но преди да го набедя и тръгна да търся друг, какво друго да му проверя?
Благодаря!
Радко ,кой е модела на матрицата.Може и в нея да е проблема -връзката между малките платчици и матрицата или увеличено съпротивление на пътечките към страничните драйвъри.
Пепи Войнишки- за връзка с мен:
e-mail: pepi@pacombg.com
GSM: 0887921909
Сайт: pacombg.com
София България
Дисплеят е LC260WKN(SB)(A1) made in Poland. Разкостих го и него, горе има една дълга свързваща платка, и в двата и края има гъвкави ленти към стъклото. Пипах ги, мърдах ги, натисках ги - няма промяна. Но строгата периодичност на явлението ми говори, че явно проблемът не е от лоша връзка. Явлението напомня гледане на стриим видео по интернет при недостатъчна скорост.
В същото време звукът е без забележки.
Радко,някаква грешка има в изписването на модела на матрицата.
София България
Прав си, Пепи! Като го разгледах с лупата, видях, че е LG LC260WXN(SB)(A1), но зацапано.
И все пак огледай как са напреженията на страничния драйвер, когато е добре и когато е замръзнала картината
Е как да е ???Стачкува
Никой не е по голям от хляба
Радко,порови тук http://monitor.net.ru/forum/topic375748-0.html
Може да го има и твоя панел.На мен днес много ми се умориха очите.
София България
Този панел LC260WXN(SB)(A1) с този дефект- няма да се оправи. Причината е проста- драйверите на гейта са от типа CIG (Chip In Glass). Съвети от рода- "огледай как са напреженията на страничния драйвер" не пеят в хора! "Страничните драйвери" се намират на долното стъкло- там мисля, че няма точки за мерене! На Т-CON ако можеш да намериш точки за мерене... Аз знам, че не са надписани, ама при желание можеш да търсиш. Трябват ти само 7 броя контролни точки за установяване правилния режим на такъв тип драйвер. След смяната на T-CON pcb (ей така за спорта) панела тръгва към боклука. За мен случая е приключил! 95% дефектна матрица и 5% давам на дефектен MAINCHIP на панела!
аз пък давам 100 % про че е матричка
Барни драйверите с ръка и виж ако някой нагрява, отива матрика в гюма!
Отново го разхвърлих и поизмерих някои неща, които обаче нищо не ми говорят.
Пепи, при руснаците за конкретната матрица не намерих подобни явления, може би има нещо подобно за някой друг модел матрица, ама търсенето в руски жаргонен текст с много голям обем ми се струва обречено на неуспех.
Никъде не установих загряване над нормалното, пък и дефектът е постоянен във времето и не се влияе от загряването.
Zapad, измерих някои точки на дългата платка на дисплея, и има някои напрежения, които доста се променят при нормално и при замръзнало изображение. Това са:
VGH - +24.5V - +13V
VST - -5.8V - -1.4V
GCLK1 - GCLK6 - +7.1V - -1.3V
Първите стойности са при нормален образ, а вторите - при замръзнал образ
Другите точки не се променят или почти не се променят.
Мислех си да рискувам да взема един TCON, ама май ще се откажа от ремонта. Пък и от тази ритмичност, струва ми се, че може и MAIN борда може да ми прави номер.
Благодаря на всички за съдействието!
"Първите стойности са при нормален образ, а вторите - при замръзнал образ"
"VGH - +24.5V - +13V"
Случаят е приключен! Дефектна матрица! За пояснение- Късо съединение в изходния буфер на Gate Data Driver, който при този модел се намира вътре в стъклото. Даже имам снимка на подобен панел с увеличение 1:400. Ще гледам да я кача... Между другото- оправя се с лазерна апаратура, но само за панели над 32" и то в завод, а не в сервиз.