Здравейте, захранващият модул е PLHL-T722A, няма схема в сервизните описания на шасита Q528.2E и Q529.1E. Беше изпръщял чипа FSQ510, генератора на стенбай съпалото. След замяната му липсва st-by 3.3V. Търся схема, или работещо захранвани втора ръка.
Беше изпръщял чипа FSQ510,
А нещо друго изпръщяло нямаше ли Качи една снимка на захранването
Виж тая схема от кака Таня дали не върши работа?
Ако не се справиш имам такова от точно такъв телевизор работещо.power +inw PLHL-T722A P/N 2300KEG033A-F PCB/REV 3.5 -70 лв.
skype/ masterrichi2222
Ето некои фундаментални трудове и aкадемични замервания при ремонта на тва шаси
Благодаря за схемата, до сега замених всички електролити в топлата, двата оптрона, 431 в студената част. Всички активни елементи са изправни. Ето схемата с измерените напрежения, в синьо са несъответствията. Собственика ще отсъства 10 дни, ако не го оправя до тогава ще взема
предложеното от колегата.
1. От лявата страна на D111 напрежението e променливо и е нормално да е 0 волта. Има ли някакво напрежение от дясната страна на D111?
2. 4.74V е ниско за захр. на чипа. Виж ценера който си сложил, да не е за 4.7V?
3. 0V на 4 кр. на оптрона РС101 требе да има само при повишено напрежение (3.3V) от вторичната страна. Провери C105 и D109 зa утечка в тая верига и дали новия чип не е менте?
4.74V е ниско за захр. на чипа.
Напълно съм съгласен. Затова не тръгва захранването. Това напрежение трябва да се покачи над +8,7VDC, за да тръгне. Справка - https://www.fairchildsemi.com/datasheets/FS/FSQ510.pdf
Сгрешил съм при чертането, разбира се измерването е направено след Д111, и там
има една голяма нула. Този ценер който съм начертал на изв.5 не е добавен от мен, той си е
там на платката в smd корпус, просто показаната схема по горе не съвпада напълно.
Направих следният екперимент:
свалих чипа, на pin3 през 100 ома подадох 5.3 волта, на изходната верига след Д111
дадох 3.3В от регулируем източник, ето резултата.
А- изходното напрежение Б- напрежението в точката на pin3 (върху топлата част на оптрона)
1. А-0V В-4.92V
2. А-3.3V В-0.84V
3. А-3.6V В-0.17V
4. А-3.29V В-1.3–1.5V
5. А-3.25V В-4.92V
Според мен обратната връзка е изправна.
Втори експеримент:
при свален чип от регулируем източник през 100 ома в точката на pin5.
А-напрежение на източника В-напр. в точка 5
1. А-6V В-5.26V
2. А-8V В-5.41V
3. А-12.4V В-5.58V
Според втория експеримент ценеровия диод ти ограничава на 5,6 волта.
Има такъв дефект при ценеровите диоди, да ограничават на по-ниско от номиналното им напрежение. Не си написал на колко волта е този диод.
Според мен на пето краче при нормален работен режим трябва да има някъде около 10 - 12 волта. Следователно ценеровия диод трябва да е примерно на 18 волта, за да пази чипа от напрежение, по-голямо от 20 волта, както го дават в данните.
Да наистина беше шибаният ценер, разбрах го без да го свалям, по старият руски ефикасен и
опасен метод, подадох директно 12 волта във веригата от мощен источник и гадината си пусна
вонята. След като го изчегърках от платката сложих 18 волтов, а каква беше стойноста му един
господ знай, със лупа видях двойка и точка под нея. Сега ТВ-то си работи, стенбая е 3.29 волта,
захранването на чипа е 16.24 волта а в тплата част на оптрона 0,63 волта.
Благодаря на всички за помоща, за награда получавате ТОВА.
ПРИМОЦИЯ, само на цената на куриерската услуга.