Въпросното телевизорче беше с опукали кондензатори в захранването, след смяната им си заработи нормално обаче ме притеснява едното напрежение по-точно 12-те волта, които са 18 в стенбай и 16 в работен режим, а на изхода на захранването си пише 12. Обратната връзка е от 5-те волта и те са си бетон и в двата режима, профилактично измерих всичко около оптрона и няма елемент с променена стойност
Та се пита в задачата така ли си работи това захранване или има и още нещо ?
Обратната връзка е от 5-те волта и те са си бетон и в двата режима
Бетона с какъв академичен уред се замерва? Смени кондензаторите на 5-те волта за проба
Бетона е измерен с тоя шублер:
Контролна проверка с този:
V/DIV = 5
Всички кондензатори включително и тези на 5-те волта бяха цъфнали и са сменени с нови
Абе бетономера ти е убав, ама е сложен 5 волта на деление Как ще видиш пулсациите, ако са 0,2Vp-p? Сложи го на 0,1V/дел и със сондата 1:1 щрапосай още една снимка, да видим кон боб яде ли
Ех, пулсаци, пулсации.В оня форум се опитах да провокирам тема за пулсациите , ама нищо не се получи.Дано тука разберем поне малко що е това пулсации и КАК СТАВА ИЗМЕРВАНЕТО ИМ.
Синджира си идва а козата я няма....
Умишлено е сложен е на 5 волта )за снимката)за да се види че 5 те волта са си 5 Пулсациите съм ги проверил и няма
Аз пък си мисля, че тук не е точното място да се правят ремонти на съвременна техника. Най малкото, самото име на сайта не позволява такова нещо. Това, че ни приеха радушно, да ни позволят да си пишем разни работи, не означава, че един целенасочен сайт трябва да го превърнем в една КАКАФОНИЯ. Може би, поради такива теми като ТАЗИ, се приключи един голям раздел на едно друго място.
Митко ,тук в тая тема не става дума за ремонт а само за едно питане. Просто Гошо попита за двете напрежения защо са такива в работно състояние и в стенбай.И Владко правилно се насочи към пулсациите и тяхното правилно измерване. Аз също препоръчвам теми с по такива ремонти да се пускат в другия форум и на съответното място. Тук да става чешане на езиците за по старите марки телевизори и за по такива дефекти.
Мите затварянето на ония раздел е по инициатива на Дими, още на сбирката в Хисаря през 2011 почна да мрънка, че не било професионално да се пише по този начин (Академичния дето си лафим и покрай базика и майтапите си ремонтираме) , подпомагала се сивата икономика, който квото му скимнело си пишел там и стана факт. 2 пъти го затваряха и пускаха раздела, та скрит ли не беше та какъв ли не, сега опит за нова алтернатива ли се готви с появилия се нов раздел http://www.nbs-set.com/forum/viewforum. ... 9c060017be Вярно, че форума е за ретро техника, но повечето хора които пишат в новия раздел с изключение на мен примерно (и някой по-млади) биха били полезни и тук защото са от старата генерация и са правили лампова техника, аз освен няколко 714 на младини с друга лампова техника не съм се занимавам, изключвам ЗРК НЕВА, където работих 12 години като старши техник.
Не знам, ако Димата е начинаещ майстор, то какъв съм аз, а пък и всички останали
Адашче, там още е в процес на организиране на форума ,не че правят Димата начинаещ.
http://www.nbs-set.com/forum/viewtopic.php?f=34&t=14004
Пак се оспами темата с ония форум, човек сам си решава къде, какво и защо да пита и не виждам причина защо пък сериозните неща трябва да се пишат точно там, ама това си е мое лично мнение Имах питане, не получих конкретен отговор, все пак на телевизора си пише, че е произведен в Китай и вероятно някоя малка ръчичка е турнала 2-3 навивки повече на 12 волтовата намотка, при положение, че всичко след ремонта си му е наред така че въпросната дискусия за мен е приключена