Notifications
Clear all

Едно бързо питане !

2,794 Posts
61 Users
0 Reactions
726.9 K Views
Щирлиц
(@p)
Illustrious Member

Да де , ама същия транзистор със същото съпротивление между база и емитер се слага в 99% от телевизорите без да има това допълнително съпротивление от емитера към маса . Каква му е целта та е сложено и защо не се слага в повечето телевизори??? icon_rolleyes

Синджира си идва а козата я няма....

Posted : 08.10.2014 10:51
Noel
 Noel
(@noel)
Honorable Member

Не съм се задълбочавал в схемата , но на първо четене е свързано с някаква корекция за хоризонталния размер. Може би ограничаване на тока през намотката не мога да кажа точно.

"Ако не мога да го поправя значи не е развалено" но......живота крие изненади

Posted : 08.10.2014 10:54
Щирлиц
(@p)
Illustrious Member

Остава и Стоичков да пробва да повдигне емитера на ВУто 808 и да пише какъв е резултата .Може пък .......нали . icon_twisted icon_e_biggrin

Posted : 08.10.2014 11:03
(@e-ok)
Prominent Member

Да гръмне транзистора . icon_mrgreen

Пепи Войнишки- за връзка с мен:
e-mail: pepi@pacombg.com
GSM: 0887921909
Сайт: pacombg.com
София България

Posted : 08.10.2014 11:18
Щирлиц
(@p)
Illustrious Member

А приказка де . Той и без това транзистора му е ментак. Нищо не пречи да пробва . Може пък да открие топлата вода . icon_e_biggrin .

Posted : 08.10.2014 11:38
vesko_tv
(@vesko_tv)
Noble Member

Не знам колко е вярно това измерване на съпротивлението между база- емитер,аз си купих транзистори от Китай и ми показват 100 ом и работят но на някои шасита греят на други не .Сега сложих на едно JVC 11AK30 и не пече .От Кузмов взех преди време транзистор на който показваше 100 ом и изгоря на момента така че нещата са странни.

Не съм роден да работя, но се налага.
vesko_tv@abv.bg

Posted : 08.10.2014 13:12
Щирлиц
(@p)
Illustrious Member

Пробване му е майката . Както се казва :не всичко дето го пише в книгите се ражда по нивите. icon_twisted
Ето отварям едно Елитче и гледам че на всеки диод в греца и след импулсния траф има запоен успоредно кондензатор. В същото време имам отворен друг Нео и там фабрично няма на никой диод успоредно запоен кондензатор .А дебелей в тая тясна риза . icon_lol

Posted : 08.10.2014 13:22
DeepFish
(@deepfish)
Honorable Member

Това за кондензаторите мога да ти го обясня. Много е просто, нали си направил толкоз много Електрони, там не помниш ли как беше? Кондензаторите гасят "искренето", т.е. създават демпферна верига. Ама не ги слагат, за да се скапват електролитите след диодите и да си купуват хората нови телевизори, аннадънму?
Ти обаче нищо не обясни за 100 омовия резистор и т.н.
Аз пък ще ти кажа, ама само на тебе, как се поправят нискочестотни стъпала с 50 омов резистор, че даже 2 броя.
Ама първо твойта уйдурма да я видим, иначе няма да чуеш нито дума от мен.

Не съм се задълбочавал в схемата , но на първо четене е свързано с някаква корекция за хоризонталния размер. Може би ограничаване на тока през намотката не мога да кажа точно.

Променя се режима на транзистора. Резисторът в емитера(сорса) създава положителна обратна връзка по ток.

Posted : 08.10.2014 22:52
Щирлиц
(@p)
Illustrious Member

Първо малко съм се поизсилил като съм написал 100 ома вместо 10 icon_e_wink
И второ ,щом променя режима на транзистора то не го променя за по лошо а за по добро и транзистора вече е студен като мъртвец. icon_twisted
Даже може и полу здрав транзистор като го подпреш със съпротивление ама подбрано правилно ,може да накараш транзистора да работи като по здрав и от нов.Но това е вече работа за академик, че и по нагоре от академик.

Posted : 08.10.2014 23:49
георги стоичков
(@reopr-coko)
Prominent Member
Topic starter

Поставих 808 дадено ми от Веско и сагата с това АК30 приключи icon_exclaim

Posted : 08.10.2014 23:51
 dtmf
(@dtmf)
Estimable Member

Даже може и полу здрав транзистор като го подпреш със съпротивление]

А ако паралелно на съпротивлението сложиш и кондензатор, може да съживиш напълно окъсил транзистор icon_e_wink icon_e_geek

Posted : 08.10.2014 23:54
DeepFish
(@deepfish)
Honorable Member

Първо малко съм се поизсилил като съм написал 100 ома вместо 10

Ей затуй Сашко от Перник умре да те налага с винкело...

Posted : 08.10.2014 23:56
Щирлиц
(@p)
Illustrious Member

Бе налагаше ,ама главата излезе стоманена и винкело се огъна в нея като лоена свещ. icon_mrgreen icon_mrgreen icon_mrgreen

Posted : 08.10.2014 23:58
DeepFish
(@deepfish)
Honorable Member

В това никога не съм се съмнявал... icon_e_smile

Posted : 08.10.2014 23:59
Щирлиц
(@p)
Illustrious Member

Е за тия думи заслужаваш това :