Търси се уникално с...
 
Notifications
Clear all

Търси се уникално списание

1 Posts
1 Users
0 Reactions
1,894 Views
(@pyceckoapeo)
Posts: 52
Trusted Member
Topic starter
 

Ето какво прочетох днес на Страницата на Спомени от Народната република във Фейсбук

На днешният ден преди 34 години в 20 часа и 34 минути излитайки на борда на космическия кораб Союз 33, Георги Иванов направи България шестата нация в света, взела практическо участие в пилотирането на космически полети. Командир на полета е съветския летец-космонавт Николай Рукавишников. Мисията им е да излязат в открития космос и да скачат кораба СОЮЗ-33 към станцията САЛЮТ. Малко преди да достигне мястото на скачване единият от двигателите на съветския космически кораб изключва. Аварията е толкова тежка, че поставя под въпрос живота на двамата космонавти. За пръв път в космическата си история СССР е изправен пред катастрофична криза, за чието разрешаване не съществува правилно решение. С невероятни усилия на техническата мисъл и човешката воля екипажът е спасен. През целия драматичен полет пулсът на ГеоргиИванов остава нормален и не се променя. Управляваният от него космически кораб СОЮЗ –33 се приземява успешно на 320 км югоизточно от Джезказган. В Космоса прекарва 1 ден, 23 часа и 1 минута, като е направил 31 пълни обиколки около Земята.
Интересна подробност е, че в навечерието на несъстоялото се скачване излиза извънредно издание на сп. „Български воин”, в който подробно е описано неосъщественото скачване между кораба „Съюз-33” и орбиталния комплекс „Салют-6”. Самото скачване между космическия кораб и орбиталния комплекс е предадено с пълни подробности, цитирани са дори разговорите, които космонавтите са водили, а именно:
„Земята пита екипажа, който е на „Салют”, дали виждат вече своите гости.
- В центъра на визьора са, идват право към нас – радостно отвръща подполковник Владимир Ляхов. До разчетеното време за скачването остават броени секунди…

- Чакаме допиране.

- Има допиране!

- Има скачване!

И макар да бяхме уверени, че всичко ще стане точно така, всички въздъхваме с облекчение. По лицата разцъфват усмивки. В орбита е образуван съветско-български космически комплекс!!!”

Това е само част от статията, която завършва с „Наздраве!”. А на следващия ден списанието безследно изчезва. То е иззето дори и от депозитните библиотеки в страната, затова сега този брой липсва дори и в Народната библиотека в София.

А дали все пак някой от Вас притежава въпросния брой на списанието ?

Източник цък

 
Posted : 10.04.2013 23:37
Share: