Notifications
Clear all

[Sticky] ВАЖНО: Предложение за малко по-високо ниво на колективност

1 Posts
1 Users
0 Reactions
4,504 Views
(@anonymous)
Posts: 903
Noble Member Guest
Topic starter
 

Sofia-netz на Пет Дек 31, 2010 11:47 pm 

Здравейте колеги и приятели! Имам си една мечта, която за разлика от другите ми мечти, е в значително по-голяма степен реализируема. Става дума за следното.
Членовете на нашия форум вече не са малко - много малки партии и организации биха завидели на това число. Но не става дума за политическа, а за конструктивна, творческа дейност.
Мнозина от членовете на форума имат внушителни колекции, други - по-малки, трети са в незавидната позиция на начинаещи, страдащи от дефицит на място, ресурси и нерядко, от липса на разбиране от страна на близки и познати. Непоносимата за мен мъчителност, скучност, отживялост и глупост на така описаната ситуация ме подтикна към това да мисля за съвместна дейност, за организирано взаимно подпомагане. По-високо равнище на колективност, социалност, човечност и ... амбициозност! Защото само с кохерентните усилия на голям брой мислещи хора може да се постигне значим напредък в една кауза (каквато е музейното дело, например).
Наясно съм, че много от нас по една или друга причина все още не са готови за подобна крачка от лични, локални колекционерски и ремонтни творческо-естетически действия към колективни и глобални такива, за участие в многолюдни проекти.
И все пак, кураж и смелост за подобен преход, рано или късно, трябва да се съберат от някакъв критичен брой хора. Защото само с единност можем да гарантираме до някаква степен устойчивостта и оцеляването на нашето общо хоби в условията на нарастваща несигурност в нашата родина. Управлявана от некадърници, негодници, тоталитарни типове и чужди шпиони.
Същината на предложението ми е с общи усилия, капиталовложения и колаборация да превърнем моето скромно начало - общодостъпна интерактивна колекция в сериозно интерактивно техническо и физическо образователно предприятие. Например като наемем прилично помещение в градската зона и всеки от нас предостави в него за общо ползване уреди и материали, каквито прецени. Така всеки освен със собствената си колекция, ще разполага и с още много апарати, книги, ще общува лично в неангажираща, приятелска атмосфера с хора за обмяна на опит и знания. Нещо като радиоклуб в най-разширен смисъл.
Всеки ще има ключ и ще може да идва когато има време и желание. Всички ще се познаваме. Това начинание ще е от особено голяма полза за най-младите дихатели, на които по този начин ще им се даде възможност да избегнат мъчителния път на натрупване, молене за това и онова (като правило без или с мизерен резултат) и ремонт с подръчни и недостатъчни средства, изминат от мнозина от "старата школа".
Нека всеки, който е прочел и счита, че е разбрал какво се има предвид в това предложение да гласува и в случай "да" да опише накратко как вижда своя собствен принос, с какво той може да помогне и как точно би могъл да се включи.
Това, което аз мога да предложа, са 100 лева на месец финансова помощ, помещение (макар и мизерно), няколко мултицета, цифров фотоапарат, поялници, електрожен, инструменти и купчина стари сандъци за взаимодействие с тях. Както и с книги, естествено.
Не е зле да се погрижим и за някаква по-сериозна реклама на нашата дейност сред народа - например като всеки член запознае приятелите си с естеството на проекта и им остави възможност за размисъл.
По подразбиране в кодекса на предприятието се залага да не се краде или съсипва съзнателно инвентара.
Очаквам Ви.

Deltichko на Съб Яну 01, 2011 11:59 am

Това е една прекрасна идея! Ще се радвам да се реализира, мисля, че е назряло времето да подобно нещо! Ще закача темата като важна в разделите за колекции на всички подфоруми.

Milen_Haskovo на Съб Яну 01, 2011 3:39 pm

А помещението не си ли го наел вече, както се разбра от един друг пост? Къде горе-долу се намира има ли сигурна защита от крадци там, че последното ми е най-притеснително...

Sofia-netz Публикувано на: Съб Яну 01, 2011 5:47 pm 

Помещението е наето, намира се в комплекс от подземни гаражи в Студентски град, но по проект не е гараж, а склад. Вратата му е двойна, стоманена и доста дебела. Достъп имат електротехникът (който прави впечатление на свестен човек) и водопроводчикът. Тепърва смятам да го пълня с експонати, въпреки че и сега не липсват. Намира се под равнището на земната повърхност, но е учудващо сухо. Има ток и добро осветление, но няма вода и тоалетни. Подът е просто необработена налята бетонена плоча. Има вероятност да се появи човек, предлагащ по-висок наем за него от мен и в този случай съм се уговорил със собственика да се преместя, отново под наем, в два от гаражите. Това е положението засега. Не е розово, но все пак е някакво решение и съм доволен. Ако се съберем голяма група хора, можем да гарантираме на собственика по-висок наем и да издържаме конкуренцията на други наематели. И да преустроим помещението доста. Въпреки че както споменах, от никого няма да се изисква такса-правоучастие освен в случай, че той настоява да ме подпомогне. Нека всеки се чувства поканен. Не да краде обаче.
Иначе има пазачи, алармени системи и т.н. Не че това гарантира защитеност от крадци, просто намалява кръга от заподозрени до тези, които имат ключ, дистанционно и т.н.

Milen_Haskovo Публикувано на: Съб Яну 01, 2011 5:51 pm 

Добре звучи, след сесията (края на януари) ще мога да мина да погледна какво е и за кво иде реч, ще ми е интересно да поразгледам експонатите :)

Deltichko Публикувано на: Съб Яну 01, 2011 7:08 pm 

Участват ли хора извън форума? В случай на събрани доста книги ще трябва да добавим секция за книги или поне етажерка. Ще трябват може би стелажи за самите карйни експонати, но и работна маса за ремонта им. Поне за обзавеждането е писал Сокачев в книгите си. :) Доста се постреснах, като го прочетох. :o

Sofia-netz Публикувано на: Съб Яну 01, 2011 9:15 pm 

Засега има само едно голямо тройно бюро, подходящо за ремонти. Но и етажерка се очаква в близко бъдеще. Заедно с нея ще докарам и съответните книги. Това какво още там ще се появи зависи до голяма степен от това какво всички останали ще предприемат като действия (а не само като подпитване и коментиране) и какво ще поискат да правят там. Вече дадох немалко информация. Ще пратя и снимки.

gardenia Публикувано на: Нед Яну 02, 2011 9:40 am 

Здравейте съмишленици ! По блоковете има много празни помешения неможели да намерим едно подходящо и да направим клуб - работилница и да си събираме членски внос и да се издържа. Било за ток, сот, наем и др.

Deltichko Публикувано на: Нед Яну 02, 2011 11:36 am 

Какви празни помещения имаш предвид там? Гаражи? Знаете ли там колко лудо се краде?

PicMaster Публикувано на: Нед Яну 02, 2011 3:45 pm 

Антоне, в желанието си да направиш темата по-четена, я разцепи на "нишки" и сега дискусията е разхвърляна на парчета...

Валери Публикувано на: Нед Яну 02, 2011 3:49 pm 

Колегата Picmaster е абсолютно прав. Май сега ще трябва да се обединява!

Deltichko Публикувано на: Нед Яну 02, 2011 5:29 pm 

Авми вижте сега, Sofia-netz ме помоли да я разпространя по някакъв начин и се сетих само за този начин. :lol: Впървия момент си помислих да ви разпратя общ мейл, но това не е много удачно, тъй като много малък процент от регистрираните потребители влизат редовно и 3/4 от тях щяха да отговарят с ,,к`во е т`ва, дет` сте ми го пратИли". :lol:
За съжаление не виждам опция за автоматично копиране на публикуваните мнения в теми с еднакво заглавие. :cry:

Sofia-netz Публикувано на: Нед Яну 02, 2011 6:34 pm 

Предлагам всеки да прояви старанието да копва мнението си по другите "нишки". А сега по същество. Рапа е адски прав. Проблемът е в сградите и помещенията и е съвсем ясно, че може да се реши с дарения на множество силно мотивирани хора. Засега можем да се ютим по моите подземия. Но за в бъдеще трябва да се избере касиер или да се открие банкова сметка (аз не разбирам много от тези неща, за съжаление), така че да можем да наемем прилично, просторно и отопляемо помещение. Което да служи за реставрация. Като склад може да се използва друго помещение, от което се изисква да е сухо и да е наблизо до първото. Могат да бъдат и едно, но само като за начало. Защото обемът, който е необходим е огромен. Задръстих собствената си вила така, че не мога да вляза там и затова не мога и да поканя там други хора. Измислил съм инфраструктурно решение за нея, но то е трудоемко и скъпо. Иначе казано, ще ми трябват години докато приведа вилата си в обитаем вид. Освен това тя е на края на града, на не много удобен планински терен. Засега предлагам само голо подземие, което съм взел под наем. То е широко, има място за много неща, но както вече споменах, с моите доходи не мога да го пазя за себе си дълго време в условия на конкуренция.
Помещението, което заемам сега е с площ около 300 квадратни метра, като плащам само стотина лева наем, просто защото няма кой друг да предложи повече. Иначе легитимния наем е 3 евро на м^2, което прави 900 евро на месец! Или 1800 лева. Дори ако сме 50-има души стабилни, всеки от нас трябва средно да дава 36 лева месечно за да държим помещението без проблеми. Предлага се и друго помещение, пак на същото място, с площ 120 квадрата. Това означава около 15 лева на човек при 50-има души състав.
Но съм сигурен, че из София могат да се намерят и по-изгодни оферти за големи помещения. Забележете, че нас малки и разпръснати помещения не ни устройват! Нещата трябва да са съсредоточени.
В резюме, това, което сега трябва да се прави е да се търсят големи, сухи помещения с нисък наем в София и другото, да се избере касиер - счетоводител още на първата следваща форумна среща, която трябва да бъде още този месец.
Това е положението. Търсим оферти и мислим за касиер.

ZiGi88 Публикувано на: Нед Яну 02, 2011 6:56 pm 

Колегата Picmaster е абсолютно прав. Май сега ще трябва да се обединява!

И аз съм на това мнение.
Може една от темите да остане активна, а в останалите да се даде линк до нея, след което да се заключат. Само идея ... :)

jekopj Публикувано на: Нед Яну 02, 2011 7:51 pm 

Колкото повече обмислям идеята,все по-малко ми харесва перспективата с подземни помещения,гаражи и т.п.Да копираме музеите няма ли да е по-добре?В него може да има и ателие за реставрация.Като ще се плаща за помещение то нека да се самоиздържа до някъде от входна такса.За това обаче ще трябва да се регистрира фирма.Знаещите материята да кажат по-точно.Туроператорите да знаят за него за да водят посетители.Здрава реклама и т.н.,но това е свързано пак със средства и то не малко...

Друга идея,която ми идва на ум е да се преговаря за изложбена площ в някой от действащите сега музеи.Експонатите могат да са наши,но временно оставени в експозицията докато същата се запълни с подарени от форумци апарати.Наем няма дса се заплаща понеже музеят ще печели и от тях.Фактически те остават на музея след време.Това какво ще се експонира да се решава от нас.Членовете на форума да го разглеждат безплатно.Вече е подробност дали тази година /примерно/ ще се експонират апарати от 40-те години,следващата - само български и т.н.Едно сборно помещение /клуб/ ще има смисъл в този случай като място за намиране /купуване,размяна/ на необходимите р/части,литература,съвет,скъп уред.За да съществува обаче ще трябва да определим членски внос и то още до края на този месец.Успех!

Sofia-netz Публикувано на: Нед Яну 02, 2011 8:36 pm 

Само ще споделя, че с тия типове от политехническия музей не ща да имам каквото и да било общо, като не съветвам и вас да се захващате с тях. Подарявал съм им уреди, които днес не само не са изложени, но и хората, на които ги връчих не знаят къде са. Обещаха ми свидетелства за дарение - в последствие "забравиха" да ми дадат. Накрая дори аз купих от тях няколко експоната, щото го бяха закъсали яко. Още един лош спомен: преди 2 -3 години от математическия факултет бяха дадени на циганите 2 прекрасни, почти неизползвани киномашини Zeiss на 35 мм. Защото тия от политехническия бяха решили, че не искат или не могат да ги вземат, а аз нямах 200 лв. в джоба, колкото мангалите ми искаха в момента на изхвърлянето. А допреди това аз не подозирах за съществуването на тези машини, иначе да бяха ги дали на мен! Така че съм против обединение с тях, освен ако нещата не са се променили отпреди 4 години (в което силно се съмнявам).

bojitchko Публикувано на: Нед Яну 02, 2011 9:35 pm 

Както се разбира от уточненията помещението не е малко, но е подходящо единствено за склад. За ремонт, особено при зимни условия не може да се говори. (такова голямо помещение не може да се отоплява) За музей е немислимо. Проблем е и условието "докато няма клиент даващ повече". Представям си как се местят няколко стотин експоната.
Та мнението ми едва ли е израз на простотия. :mrgreen: По-скоро е реалистично. Ентусиазмът при толкова голям проект не е подходящ съветник.

PicMaster Публикувано на: Нед Яну 02, 2011 10:22 pm 

От една страна аз също смятам, че емоцията (под формата на ентусиазъм) не е най-добрият съветник. От друга страна обаче, единствено този ентусиазъм крепи любителите на стари техники във времена като днешните. Налице е проблем - много хора имат разни стари техники, от един до стотици радио и телевизионни приемници. Рано или късно желанието ни да спасим поредното лампово създание надхвърля възможностите ни да ги съхраним и реставрираме, както се полага на такива екземпляри (не искам да пиша "експонат", защото почти всичко, което виждам от съфорумците е ремонтирано и работи отново, за ужас на защитниците на "съвременната наука и техника").

Та, този проблем не може да се реши от само себе си - единици са тези от нас, които имат възможност самостоятелно да подредят и поддържат голяма колекцията, на собствена почва (аз едвам намирам място за 1-2 приемника и направо завиждам на хора като Милен, Антон, Митьо, gardenia, и всички останали знайни и незнайни борци за Каузата). Колегата Sofia-netz адекватно отбеляза, че един от начините е да се "съюзим", за да постигнем нещо по-значимо. Като цяло нямам възражения, но бих искал да попитам - мислите ли, че можем да си съдействаме в начинанието извън формалната рамка на закона, т.е. без да регистрираме сдружение с нестопанска цел? Аз смятам, че дори и да имаме идея и голямо желание за последното е редно да опитаме подобно "приятелско съдействие без законова рамка", т.е. да обявим във форума набиране на желаещи за участие в подобно начинание, след изтичане на определен срок да публикуваме списък с участници за общата кауза и да запишем защо сме се събрали (мини-устав), размер на доброволната такса с която ще подпомагане общата кауза и кой ще води отчет на финансите. Пишейки нещата по този начин се надявам да е очевидно ясно, че и аз изказвам подкрепата си за начинанието - с идеи, доброволна финансова вноска и помощ при решаването на разни проблеми (каквито изникнат).

Нека дефинирам един публичен ангажимент, с който се надявам всички идейни поддръжници и бъдещи участници да са съгласни - целта на начинанието не е да спечелим каквито и да е пари за лична облага, а да спасим старите техники от унищожение* - едно благородно дело, което би могло да прерастне в аналог на музейното дело.

Според мен такава неофициална форма на коопериране би могла да просъществува - тя би се крепила на приятелство, доверие и желание за постигане на общата цел. Ако тези неща ги няма, дори официална регистрация като юридическо лице под формата на някакво сдружение, не би ни помогнала...

Това е в общи линии позицията ми. Поздрави на всички с новата 2011-та година. Дано това е годината, в която не само ние ще имаме късмет със старата техника, а и тя ще има късмет с нас .

*унищожение и забвение - препрочетох си мнението и ми се стори, че доста безсмислено да съхраниш нещо само за да не се унищожи, ако няма някаква стойност. А тези апарати имат историческа и ако щете - емоционална стойност, затова заслужават да бъдат реставрирани и показвани, за се помнят дълги години.

Sofia-netz Публикувано на: Нед Яну 02, 2011 11:30 pm 

Невероятно! Като чета мнението на PicMaster, сякаш това са собствените ми мисли и съзнание! Както конкретните фрази, така и самия начин на мислене, на изразяване, гледището по въпроса, термините - не бях срещал такава степен на съмишленичество до момента! Направо зинах от удивление, по едно време затворих очи и си представих какъв ще е следващия израз - и той се оказа този, който предполагах! Наистина невероятно!
Излишно е да споменавам, при това положение, че съм напълно съгласен с него във всяко отношение. И в частност, също не намирам за необходимо да се оформяме като юридическо лице - просто е излишно. Вътрешните отношения в подобни организации наистина са по идея уредени с морални кодекси и само отношенията с външния свят са финансови.

Deltichko Публикувано на: Пон Яну 03, 2011 1:15 pm 

A tryabva li izobshto da se registrirame, da si izmislyame ime i t.n.? Nie sme prosto grupa hora, obedineni ot edna obshta cel. Zashto sa nuzhni tezi ramki?

Sofia-netz Публикувано на: Вто Яну 04, 2011 12:31 pm 

Според мен изобщо не е необходимо да придобиваме статут на фирма, сдружение с идеална цел или нещо от този род, освен ако това не се окаже при някакви обстоятелства необходимо условие за външно финансиране.

PicMaster Публикувано на: Вто Яну 04, 2011 9:05 pm 

A tryabva li izobshto da se registrirame, da si izmislyame ime i t.n.? Nie sme prosto grupa hora, obedineni ot edna obshta cel. Zashto sa nuzhni tezi ramki?

Антоне, не трябва. Просто за пълнота на изказа го споменах. Редно е ако обмисляме някаква форма на на съдействие да се имат предвид различните възможности, за да можем да вземем най-правилният избор :).

П.С.: Не ти ли е гадно да пишеш на чатица :)?

Deltichko Публикувано на: Вто Яну 04, 2011 10:02 pm 

Ясно.
А за латиницата -писал съм другаде, че пиш ана нея, когато отговарям от терминал в СУ и там кирилица няма .

alexandar888 Публикувано на: Сря Яну 05, 2011 4:29 am 

Без оправдания...

решението е повече от лесно: http://www.bg-fen.com/index.php?topic=22027.0

а има и още много други....

Sofia-netz Публикувано на: Чет Яну 06, 2011 9:24 pm 

Мноого апатично! Няколко дни ни приемане, ни предаване в тая тема. Само дребнавости, като на катедрен съвет. Не може така. Ще пратя ЛС до всички да се запознаят с предложението. :roll:

PicMaster Публикувано на: Чет Яну 06, 2011 11:02 pm 

Някои от нас ходят на работа и не живеят по форумите . Това е в кръгът на шегата, просто ни трябва време да се осъзнаем и да дръпнем още напред, все пак не сме на състезание .

Поздрави.

Deltichko Публикувано на: Съб Яну 08, 2011 12:48 pm 

Аз специално в момента нямам интернет вкъщи, затова и не съм участвал в преместването, за което Sofia-netz ме помоли, за което се извинявам още веднъж.

jordanloko Публикувано на: Сря Яну 12, 2011 11:35 am 

Подкрепям изцяло начинанието!
Имам и конкретни предложения за развитието, които ще се радвам да споделя на очертаващата се форумна среща.

Martin960304 Публикувано на: Нед Яну 16, 2011 9:02 pm 

И аз съм съгласен с всички вас и ще се опитам да ви помогна с каквото мога.Като за начало мога да помогна с някой друг шкаф или нещо от сорта ако върши работа.Най-хубавото е че всеки един от нас ще може да се възползва и да обменя мнения с всички за неговите апарати.Със сигурност има много хора като мен които са млади и не разбират чак толкова от шасита и други такива,така всеки ще може да се научи.Но за това всички трябва да се задружни и да помагаме с каквото можем.

Sofia-netz Публикувано на: Нед Яну 16, 2011 9:29 pm 

...Но за това всички трябва да се задружни и да помагаме с каквото можем.

Така ви искам!

silver_bolt Публикувано на: Нед Яну 16, 2011 10:34 pm 

Ентусиазмът ви е силно заразен. Ще се радвам много и аз да се включа в начинанието ви със скромия ми опит и двете ми ръце. За съжаление ще мога да взема активно участие чак след като приключи сесията ми.

Deltichko Публикувано на: Съб Фев 19, 2011 7:25 pm 

Хора, хайде по-сериозно да организираме и направим тези работа вече, че то не се трае! Днес, като носихме два буса сандъци и печки ,,Мечта" със Sofia-netz и Марио, за това си говорихме. Значи точно в момента на ул. Богдановец № 2, на ІV етаж се предлага за 400 лв месечно един тристаен апартамент, който е светъл и бихме могли там да устроим лабораторията си-музей. Другият вариант е в сутерена, където е Мазеят сега (но той няма да бъде там скоро, поради нашата очевидна незаинтересованост!) да започнем да си наемаме гаражчета, чийто наем е към 100-120 лв. Колекционирането причинява огромни мъки на хора като мен, които са принудени от обстоятелствата да се местят често, но дори и да не се мести човек, такова нещо би било по-сигурно от тавани и мазета. Но този път наистина ЧАКАМ ВАШИТЕ ОТГОВОРИ, днес си говорихме за това, трябва да направим събрание, да се плаща някакъв членски внос, ако искаме това, с което сме се захванали, да има успех. Този форум има 1253 регистрирани потребители, и дори ако предположим, че имаме един огромен процент ботове, после един огромен процент хора, които влизат да си продадат нещо, останало им, и после го духват, и най-накрая един громен процент хора, които са от провинцията и не виждат симсъл да дават пари за нещо, което няма да ползват, пак остават, струвам ми се, доста люде (да се надяваме около 100 човека), които бих амогли да отделят месечно дори 5 лв примерно. Защото 5 х 100 - ми то са 500 лв, ехее, аз за тия пари мога да ви намеря апартамент да ул. Доспат! Пък и не е речено, че там ще бъде само склад и работилниця - все пак това е цял апартамент, ще има някоя печица, да си направим една ,,Вкусна чаша", едни спагети Чойс или нещо от този род. То така не може да му се полюбуваш на неото, с тия тавани и мазета... Пък и не е речено също всеки да занесе всичко, каквото има - каквото прецени, че си струва. Така ще можем и да изложим нещата, имайте и това предвид.
Искрено се надявам този ми призив да има малко повече успех.

 
Posted : 14.11.2012 11:33
Share: