Хладилник Мраз 250 + схема
В Сандъците – Sandacite подготвихме пълна информация за нашия Мраз 250.
Домашният хладилник Мраз 250 се произвежда от 1982 г. в Хладилния завод Антон Иванов в София. Уредът служи за охлаждане и съхранение на хранителни продукти, напитки и за получаване на малки количества лед на, бучки.
Изпълнен е във вид на правоъгълен шкаф, боядисан с бяла печена боя, придаваща му хубав външен вид. За топлоизолационен материал е използван твърд пенополиуретан.
Вътрешното устройство на хладилника показано на долната фигура.
Охлаждането се извършва с помощта на херметичен хладилен агрегат — компресорен тип, зареден с хладилен агент Фреон 12.
Компресорът се смазва със специално масло. Количеството на хладилния агент и маслото не се изменят с течение на времето при експлоатация на хладилника. Поддържането на желаната ниска температура в хладилната камера се извършва автоматично с помощта на термостатта.
Електрическата инсталация на хладилника е електрообезопасена.
ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ на Мраз 250:
Комплектност на изделието:
В комплекта на един домашен компресорен хладилник влизат:
а) Хладилник………………………………………………………………………. 1
б) Скара………………………………………………………………………………….. 4
в) Съд за плодове и зеленчуци……………………………………………. 2
г) Вана за лед………………………………………………………………………… 2
д) Вана за обезскрежаване…………………………………………………… 1
е) Полица стъклена……………………………………………………………… 1
ж) Преграда с клапа……………………………………………………………… 1
з) Балкон……………………………………………………………………………… 3
и) Форма за яйца…………………………………………………………………… 4
к) Полица пластмасова……………………………………………………….. 2
л) Съпроводителна документация…………………………………….. 1
Всички окомплектоващи изделия от т. т. „б“ до „л“ включително са поставени в предвидените за целта канали и места по хладилната камера и вътрешния капак на вратата, или са отделно опаковани.
КАК СЕ ПРЕНАСЯ Мраз 250
- Хладилникът да се пренася в оригиналната му опаковка и във вертикално положение.
- По време на пренасяне, върху горната плоскост да не се поставят други предмети.
- При товарене и пренасяне да не се обръща и да не се накланя повече от 45° Целзий. При неспазване на това изискване, може да се стигне до сериозна повреда на хладилния компресор и излизането му от употреба.
- Хладилникът да се предпазва от дъжд, влажност и всякакви външни действия.
- За повредите, които произтичат от неспазване на горните указания, заводът не поема отговорност.
Важни указания
- Забранява се ползването на неизправен контакт. Задължително трябва да се ползва само занулен контакт „Шуко“.
- Забранено е удължаването на захранващия кабел и другите проводници на ел. инсталацията. Задължително да се ползва щепсел „Шуко“.
- Почистването на хладилника се извършва, след като се изважда щепсела от контакта.
- По време на работа вратата на хладилника да се отваря само когато се налага и то за кратко време.
- Забранява се поставянето близо до хладилника на горими материали.
- По време на работа, ел. проводниците да не се допират до компресора.
Разполагане и пускане в действие на хладилника Мраз 250
- Хладилникът да се разопакова грижливо, без повреждане на боядисаната повърхност и другите елементи.
- След грижливо разопаковане на принадлежностите, същите се поставят на местата си в хладилника, както е показано на втората фигура.
- Хладилникът се поставя, колкото се може по-далече от всякакви източници на топлина (напр. слънчеви лъчи, печки, ел. котлони и др.). В съседство с газова или електрическа печка, при междина по-малка от 5 см да се постави изолираща плоча (напр. азбест) с дебелина 0,5— 1,0 см.
- Хладилникът да се постави на равна плоскост с оглед избягване на денивелация и люлеене при работа.
- Преди да се включи в ел. мрежа, трябва да се провери изправността на контакта и налице ли са предписанията от т. 1 и 2 от раздела „Важни указания“, а също така и напрежението на инсталацията.
- Пространството над агрегата на хладилника трябва да бъде свободно от всякакви предмети с оглед осигуряване необходимата циркулация на въздуха за охлаждане на агрегата.
- Околната температура на помещението в което се разполага хладилникът, не трябва да превишава 32° С.
УПОТРЕБА НА ХЛАДИЛНИКА
За по-доброто съхранение на хранителните продукти и за икономично използване на ел.. енергия трябва да се изпълни следното;
а) Принадлежностите да се поставят на съответните им места.
б) Скарите да не се покриват с хартия и друга материя, защото това ще влоши циркулацията и режима на работата в камерата.
в) По време на работа на хладилника, вратата да се отваря само при нужда и за кратко време, тъй като това увеличава заскрежаването на изпарителя и разходът на ел. енергия.
г) В хладилникът да не се поставят горещи ястия. Същите преди поставяне в хладилника, да се охлаждат до стайна температура.
д) Продуктите, които имат мирис, да се опаковат в целофан, пластмасова кесия или да се поставят в закрит съд.
РЕГУЛИРАНЕ НА ТЕМПЕРАТУРАТА в Мраз 250
Поддържането на желаната температура в отделението за охладени продукти и нискотемпературното отделение се извършва с помощта на термостат и клапата разположена в задния край на преградата, под изпарителя..
Клапата има две крайни положения:
- Отворено — при изтеглен палец до предно крайно положение.
- Затворено — при натиснат палец до задно крайно положение.
Съществува вариант и на клапа без палец, тогава ваната за обезскрежаване стои върху най-горната скара.
Възможни са и междинни положения на клапата.
При околна температура до +25° С клапата трябва да бъде затворена, а при по-високи — отворена.
На настройващия диск на термостата са нанесени цифрите от 0 до 7. Позиция „1“ съответства на минимално охлаждане, позиция „7“ — ма максимално, а позиция „0“ означава изключено положение.
Останалите цифри съответствуват на междинни степени между минималното и максималното охлаждане.
Настройката се извършва, като се поставя съответната цифра срещу стрелката, намираща се в непосредствена близост до диска.
СЪХРАНЕНИЕ на хранителни продукти и напитки
Използването на полезния обем на хладилника трябва да става при следното приблизително разполагане на продуктите:
а) Различни видове меса се съхраняват в затворен съд, или пакетирани.
б) Маслото се съхранява в оформената част на вътрешната страна на вратата, в специалното отделение закрито с капак.
в) Яйцата се съхраняват в специално оформените за тази цел пластмасови подвижни форми. Формите за яйца могат да се махат, когато мястото ще се използува за други нужди, а след сваляне и на полиците, в по-долното отделение могат да се поставят по-високи бутилки.
г) Приготвените ястия се съхраняват на скарите в затворени съдове.
д) Пресните продукти се поставят на скарите, или на вътрешната страна на вратата. Пресни плодове и зеленчуци се съхраняват в пластмасовите съдове, след добро измиване и подсушаване. Съдовете трябва да бъдат покрити с полицата, за да се предпазят продуктите от изсушаване.
е) Замразени продукти се съхраняват в нискотемпературното отделение. Допустим срок на съхранение — 1 месец.
ж) Бутилирани напитки се съхраняват на предвидените за целта места на вратата.
з) Във ваната за обезскрежаване, когато не е задействан обезскрежителен процес, могат да се съхраняват месни продукти, като например кайма.
В приложената таблица са дадени нормалните и максималните догустими срокове за съхранение на различни хранителни продукти и напитки в хладилника, при температура от 2° С до 8° С.
ПОЛУЧАВАНЕ НА ЛЕД с Мраз 250:
Получаването на лед на бучки се извършва в специални ванички, разположени в нискотемперагурното отделение. За целта ваничките се напълват с чиста вода, нивото на която трябва да бъде до 5—6 мм под горния ръб на ваничката. За по-бързото получаване на лед, копчето за термостата може да се постави на положение „7“.
Отделянето на леда от ваничките става най-лесно, като се поставят същите за кратко време в течаща вода от чешмата.
Таблица за времесъхранението на хранителните продукти:
Наименование | Време н нение
норм. |
а съхра- в дни
макс. |
Кайма сурова ………………………………………………………… | 1 | 2 |
Спанак, грах………………………………………………………….. | 1 | 2 |
Риба пресна рибни консерви отворени …………………… | 1 | 3 |
Зеленчукови консерви отворени ……………………………. | 1 | 3 – |
Колбаси пушени, кайма печена, готови ястия, | 2 | 4 |
риба варена ……………………………………………………. | 2 | 4 |
Месо сурово, пилета пресни, риба (печена, пушена) | 2 | 5 |
Мляко, сметана, млеко на прах……………………………….. | 2 | 5 |
Салата…………………………………………………………………… | 2 | 5 |
Плодови консерви отворени ………………………………….. | 2 | 5 |
Месо варено, пилета (печени, варени) | 3 | 6 |
Месо печено………………………………………………………….. | 3 | 7 |
Масло (за ежедневна консумация) …….. | 3 | 7 |
Зелен фасул, грах (шушулки)………………………………….. | 4 | 7 |
Гвърди плодове, костилкови, ягодоплодни …………….. | 2 | 10 |
Пушени продукти (без рибни)………………………………… | 4
4 |
10
10 |
Мариновани консерви затворени (рибни)…………………. | 10 | 15 |
Масло (запас) яйца………………………………………………… | 10 | 15 |
Зеле, кореноплодни зеленчуци ………………………………. | 10 | 15 |
ОБЕЗСКРЕЖАВАНЕ (размразяване) на изпарителя
При продължителна работа повърхността на изпарителя се покрива с по-дебел слой скреж, което влошава охлаждането на хладилната камера. Това налага да се прави редовно обезскрежаване на изпарителя най-късно при достигане на 5 мм обща дебелина на скрежта. Обикновено е необходимо да се обезскрежава не по-рядко от 10—15 дни.
Обезскрежаването се задейства с ръчно натискане на копчето в центъра на настройващия диск, с което хладилния агрегат се изключва. Настройката на термостата при това не се променя, щепсълът остава включен в контакта и вратата на хладилника затворена. Скрежта от изпарителя се стопява и водата изтича в обезскрежителната вана. След извършване на обезскрежаването, агрегатът се задействува автоматично и започва нормален цикъл на охлаждане. Водата събрана в обезскрежителната вана се отстранява.
Забранява се отстраняването на скрежта от изпарителя с остри метални предмети или чрез нагряване, тъй като това може да доведе до сериозни повреди на хладилника.
ПОВРЕДИ на хладилника Мраз 250
Препоръчва се периодично почистване на хладилника. Преди почистването е необходимо да се извади щепсела от контакта. За да запази своя първоначален гланц, хладилникът трябва да се почиства външно ежеседмично със слабо затоплена, чиста вода и след това да се подсуши със суха кърпа. Вътрешността на хладилника и пластмасовите принадлежности се измиват със слабо затоплена вода, към която се прибавя малко оцет (две супени лъжици на литър вода). Трябва да се внимава, да не влиза вода в блока с термостата и осветителното тяло. След това се подсушава със суха кърпа. В никакъв случай не трябва да се използват сапунени препарати или силно меришещи почистващи средства. Кондензаторът, разположен на гърба на хладилника, се почиства един два пъти през годината с прахосмукачка или мека четка.
При използуване на хладилника за по-дълго време, е необходимо да се извади щепсъла от контакта и да се остави вратата му леко отворена, за да се избегнат нежелани миризми.
Неизправности и начин за отстраняването им
Ако хладилникът не работи нормално, преди да се извика техник от сервизната база, е необходимо да се провери:
- Изправността на контактуване на щепсъса в електрическия контакт.
- Наличието на ток в електрическата мрежа и напрежение 187 — 242 V.
- Изправността на електрическия предпазител, през който се захранва контакта на хладилника.
- Правилността на монтажа на хладилника и наличието на съответните разстояния отзад и над хладилника за циркулация на въздуха.
- Плътното затваряне на вратата от всички страни.
Ако след проверката на горните точки и след отстраняване на евентуални пропуски, хладилникът не работи нормално, е необходимо да се потърси помощта на хладилен техник.
Електрическа схема на хладилника Мраз 250:
А този хладилник ползвали ли сте го? :)
Comment (1)
Имам ги и трите модела хладилници, които си работят безупречно. Мога да изпратя даже снимки. Павлова