Първата българска електрическа скара Темп – 1959-60 г.
И това е тя, дами и господа – скаричката, от която толкоз много вкусотии съм изял и толкова години да не знам, че е първата българска скара!
Производство на Елпром Варна от 1959-60 г.
На първо време, тя трябва да заема достойно и почетно място във Вашата кухня:
Най-добре е, когато вътре има зачервено мезенце:
То се изпича от един реотан с мощност 800 вата. Скарата се захранва с щекерен кабел и има само една степен – 0/1.
След употреба е добре да я оставим отново измита:
Дотук Ви запознапхме, така да се каже, с емоционалната страна на скарата Темп. А в технически аспект тя е много по-обстойно показана в тази тема в нашия форум – https://www.sandacite.bg/forum/viewtopic.php?f=44&t=2551&p=11632&hilit=%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%BF#p11632 – където можете да прочетете и оригинална информация за нея. От добре известната книга на ,Електрически домакински уреди“, И. Асланов, Цв. Кунев, ІІ изд., ДИ ,,Техника“, София, 1968 г.
Ако Ви е харесало четивото, бихме Ви помолили да харесате и страницата ва Сандъците бг във Фейсбук – https://www.facebook.com/sandacite/ – за да достигнем до повече хора.
Благодарим!
Comments (9)
Където и да ида, тя винаги е с мен :)
Между другото да, скарата е лекичка истава за пренос!
Щепсела на снимката обаче не е оригинален, защото през 59-60-та година, не е имало контакти и щепсели тип „ШУКО“.
имам я, и още работи
сега гледам че по хипермаркетите носи интересното название парти грил
Парти грилът е осъвременен вариант, той се появява още преди 1990 г.
И майка ми има същата, но определено по-млада, може би 30-35 годишна…
А аз скоро си купих парти грил – да видим дали ще си надживее гаранцията. Пък как режат ламарините му…
Имам е у дома и още работи.
В нашата кухня все още използваме тази скара – нашият сватбен подарък от преди 51 години