Сайтът Сандъците ( sandacite) – Б ългарският портал за стара техника е основан на 09 септември 2007 година, с основател Антон Оруш

Той има за цел да събере разнообразна по вид стара техника, изработена в България,  да я публикува и популяризира и така да създаде виртуален музей на българската техника.

В сайта ни можете да разгледате познати и непознати български телевизори, радиоапарати, електродомакинска техника, български компютри и периферни устройства за тях, електромедицинска техника, български изобретения и още подобни неща. В раздел Литература са налични за безплатно сваляне много стари технически книги, документация и цели течения на списания – Космос, Млад конструктор, Радио-телевизия-електроника и други. Основателят на сайта Антон Оруш е започнал своята колекция от българска техника от 2003 г. и неуморно полага усилия, за да спаси все повече намаляващите остатъци от техническата история на България.

В раздел ФОРУМ на сайта Сандъците ( sandacite) bg, можете да задавате всякакви въпроси, свързани със старата техника, както и да продадете такава.

МЕДИИТЕ ЗА НАС

Април 2012 г. – Антон Оруш разказва накратко за своя сайт и размишлява за старото и новото в нашето общество – дали ни са толкова необходими новите джаджи:

http://www.vbox7.com/play:70466f3d54

28.VІІ.2012 г. – втора медийна изява на администратора. Той говори за колекционерското дело в областта на старата техника, своята дейност и тази на сайта/форума пред в-к ,,Преса“. Статията можете да видите тук:

Сандъците, сандъци, сандък, сандъците, sandaci, sandak

Въпреки че според някои хора тя не отразява достатъчно правилно някои аспекти от дейността на форума Сандъцит, а други представя в крива светлина, като цяло  това събитие се отчита като положително. Винаги е възможно да се намерят грешки, още повече, когато едно нещо се сглобява от три парчета, правени по различно време. В случая – един текст.

В петък, 02.VІІІ.2013 г., по БТВ новините в 17:00 и 19:00 ч. се излъчи репортаж за експеримент на Антон Оруш, състоящ се в захранването на София 59 І мод. и Респром Т6104 с цифров телевизионен сигнал. Резултата можете да видите тук:

Този репортаж стана изключително известен, може би защото показва за сетен път, че ex nihilo non fit nihil и няма нищо ново под слънцето. Всяко следващо стъпало почива над предходното.

Пускането на пълния архив на легендарното списание Космос в началото на ноември 2014 г. пък стана причина за още медийни изяви, които популяризираха сайта. В долния линк можете да видите гостуването на Антон Оруш от Сандъците в предаването Часът на Милен Цветков:

http://www.vbox7.com/play:d01aa23a3e

На другия ден последва и интервю в Новините на Нова:

http://www.vbox7.com/play:a9453a1f88

В същия месец БТВ Новините също се отчетоха, като решиха за пореден път да покажат най-голямата колекция стари телевизори в България:

Тогава основателят на Сандъците даде и много интересно 40-минутно интервю в БНР: Интервю за Сандъците по БНР

На 23.ІІ.2015 г. пък Frognews.bg реши да напомни за най-голямата колекция български сандъци:

http://antonorush.com/wp-content/uploads/2014/11/23-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%E2%80%9E%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%86%D0%B8%E2%80%9D.pdf

На 23.Х.2015 пък Антон Оруш Канал 3 в собствения си апартамент – светаята светих на Сандъците:

На 10.ІІ.2016 г. Антон Оруш беше поканен в предаването Делници по Телевизия Евроком да разкаже за най-съдържателната колекция българска техника и да покаже интересни снимки от нея. Показа малко известни български радиоприемници до 1945 г. и каталози на известни български производители и вносители на електроника от същия период. Стана дума и за спирането на СВ излъчванията на БНР, както и на ДВ предавателя край Вакарел. И двете деяния определи като недопустими: Резултата можете да видите тук:

 

Във второто гостуване на 7.ІІІ.2016 г., символично посветено на Осми март, обърнахме внимание на някои малко известни български домакински електроуреди от 1950-те г., повечето от които на 150 волта:

 

Лекцията на админа на Сандъците във 2 СОУ ,,Акад. Емилиян Станев“ на тема ,,Българската техника през ХХ век – избрани аспекти“.

Нарочно бяха избрани, защото иначе можехме да си говорим до утре. 21.ІV.2016:

Сандъците, сандъци, сандък, сандъците, sandaci, sandak

Сандъците, сандъци, сандък, сандъците, sandaci, sandak

Форум Сандъците Forum сандъците

Форум Сандъците Forum сандъците

,,На кафе“ ни бяха на гости  – 19.V.2016.

В това предаване обърнахме внимание на първата българска пералня с икономична програма Перла 04 Икономик, българския универсален уред за печене Апетит, загряхме вода на български ел. котлон от 1950-те години, а и разказахме още доста неща :)

В BiTelevision основателят на Сандъците коментира открития от него малко известен проект за софийско метро от 1968 г. – 15.VІ.2016:

Освен редовните медийни изяви, Оруш пише доста добре и поради това често е канен в различни издания да разкрива за тях непознати моменти от историята на старата техника – и преди всичко българската, то се знае! Той поддържа рубрика в NaukaOFFNеws, която се занимава с история на техниката:

http://nauka.offnews.bg/search/?qstr=%D0%BE%D1%80%D1%83%D1%88

А също така напоследък сътрудничи и във вестник FibankNews. За първи път темата ,,българска техника“ присъства в печатна медия от такъв характер. Тук ще Ви покажем 2 от статиите на Оруш. Искрено благодарим на Първа инвестиционна банка за поканата и чудесната идея!

Сандъците, сандъци, сандък, сандъците, sandaci, samdak

Едно от първите по рода си изследвания, написани от Оруш, е статията по история на българската банкова апаратура, което виждате по-горе. Последваха и други.

Две години след Космос – на 12.ХІ.2016 – основателят на Сандъците предостави на българските интернет потребители и пълен архив на друго култово научно-популярно списание от близкото минало – Наука и техника за младежта. Този архив също се превърна в събитие, което ни изпълни с радост. На това начинание беше посветен и репортажът на Нова телевизия от 12.ХІ:

На 07.ІІ.2017 г. беше чудесен ден. Първата и третата българска пералня дружно в хор огласиха ефира на Би Ай Телевизия, а админът на Сандъците – Sandacite  разправи какво е интересното в тези уреди:

 

РЕКВИЗИТ

Когато човек притежава толкова разнообразна колекция, естествено е в отделни случаи тя да е интересен обект за реквизит на продукции. Ние често сътрудничим с различни ВО агенции, продуцентски къщи и други, когато те се нуждаят от ретро обстановка за своите идеи.

През есента на 2010 г. (24.Х.2010, неделя) сандъци от колекцията бяха ползувани за реквизит. Това беше нещо като прелюдия към по-сетнешните чести медийни изяви на сайта ни. Става дума за два телевизора София 31 и Юност 32ТЦ-309Д, коио тбяха използувани като реквизита за клипа към песента на Мария Илиева I like. Можете да ги видите тук – http://www.vbox7.com/play:3da96f25.

На 19.ІV.2011 г., вторник, отбелязахме и втората по-значителна изява на форума в този смисъл. Ставаше дума да предоставяим 15-20 работещи стари телевизора за снимки на корица на музикална тематика за сп. Rolling Stone. Ние се съгласихме, хората дойдоха, натоварихме с бус избраните телевизори и отидохме в тяхното фотостудио, където в изключително добро настроение снимките бяха извършени. Още същия ден телевизорите бяха върнати без поражения. Ето и корицата (кликнете за по-голямо изображение):

Сандъците, сандъци, сандък, сандъците, sandaci, sandak
Сандъците, сандъци, сандък, сандъците, sandaci, sandak

 

Откриване на фотографската изложба на Виктор Чучков-син ,,Shortcuts“ – 30.ІХ.2015.

 

Сандъците, сандъци, сандък, сандъците, sandaci, samdak

Сандъците, сандъци, сандък, сандъците, sandaci, samdak

За нас е чест да отбележим, че присъства и кадър от нашата колекция:

 

Рекламна агенция Куерти Промоушънс представя най-новата текила Olmeca Altos с телевизори от Сандъците. 14.VІІ.2016, коктейл бар ул. А. Кънчев:

Сандъците сандъците

Сандъците сандъците

Сандъците сандъците

Още снимки от същото събитие в 4 различни заведения вижте в нашия форум – https://sandacite.bg/forum/viewtopic.php?p=52052#p52052