Медицински уред Интерференц ИФМ

Още 3 български медицински уреда

В Sandacite.BG докарахме още 3 български медицински уреда – вижте ги. :) :) 

Уред за магнитолечение Магнит
Уред за магнитолечение Магнит

Физиотерапевтичен апарат ,,Магнит“

В колекцията ни дойдоха нови експонати – един от тях е физиотерапевтичният апарат ,,Магнит“. Използва се за провеждане на магнитотерапия с импулсно нискочестотно магнитно поле. Процедурата е често назначавана във физиотерапията. Българската школа във физиотерапията залага на магнитолечението като средство с доказани положителни терапевтични ефекти за човека, а именно: обезболяващ, противовъзпалителен, седативен (успокоителен), хипотензивен (понижаващ кръвното налягане), трофичен (подобряващ кръвоснабдяването на органите) и др. През 1982 г. дори е публикувана цяла книга ,,Магнитотерапия“ от проф. Ненчо Тодоров.

Нашият апарат е произведен в Завод за медицинско обзавеждане ,,Дружба“ Враца през 1987 г. и е разновидност на ,,Магнит Н95“. Панелът му е конструиран за лесна и интуитивна употреба. На него има:

  • копче за включване/изключване на апарата;
  • регулатор ,,дозис“ от 1 до 6, като 6-а степен отговаря на ниво на магнитна индукция около 60-65-70 милитесла (mT) или около 600 гауса (G);
  • бутончетата с цифри над тях са регулатор за обхвата в секунди – съответно за по-къс или дълъг импулс и период.
Уред за магнитотерапия Магнит
Уред за магнитотерапия Магнит

Апаратът ,,Магнит“ може да работи и в непрекъснат режим (за това има специален бутон), но по-добър клиничен ефект има, като се изберат стойностите на импулса и периода при различните заболявания. Затова има рецептури за работа с апарата – ето две примерни:

  • 20 мин, 50 mT (дозис 4-5), 5 период / 2 импулс;
  • 15 мин, 35 mT (дозис 3), 8 период / 3 импулс.

Двата тежки кръгли накрайника са електромагнитите, които трябва да поставим на тялото на пациента в зоната, в която желаем да окажем въздействие.

Български медицински лазер ,,Стил“

Лазертерапията е най-съвременният клон за лечение във физиотерапията. Можем да кажем, че няма физиотерапевтичен кабинет без лазерен апарат. Има различни видове – един от тях е хелио-неонов (червен), който е с по-слаба мощност. В предишната статия дадохме информация за случаите в медицината, в които е подходящо да се използва лазерно лечение.

Лазертерапията с апарата ,,Стил“ има следните ефекти:  противовъзпалителен, аналгетичен (обезболяващ), съдоразширяващ, регенеративен (възстановителен), имуностимулиращ и др. На клетъчно ниво засилва метаболизма и увеличава образуването на аденозинтрифосфат (АТФ) – макроергично съединение, което съдържа богати на енергия връзки.

Областите на приложение на лазертерапията с апарата ,,Стил“ са кажи-речи цялата физиотерапевтична и спортна патология. Някои от тях са: артрози, дискова херния, навяхвания, контузии, мускулни болки, фрактури, болкови синдроми, хронични незарастващи рани, артрит на темпоромандибуларната става и др.

Внимание! По-мощните инфрачервени лазери притежават фототермичен ефект и при тях трябва да се внимава да не се предизвиква изгаряне. То би било дълбоко в тъканите, поради специфичната дължина на вълната, и е сериозно усложнение от терапията.

Български медицински лазер Стил
Български медицински лазер Стил

Апаратът от снимката представлява разновидност на инфрачервен лазер и, както очаквате от наша статия, е произведен в България, по-конкретно от Научно-производствено предприятие ,,Оптика“ през 1986 г. Отпред има потенциометър за времето на облъчване в секунди. От накрайника уредът емитира лазерен лъч, който има характерни особености – той е насочен и монохроматичен. При проникването в тъканите предизвиква фотохимичен, фотоелектричен ефект и засилва много регенеративни процеси в организма. Апаратът ,,Стил“ използва насочен сноп светлина и силата на неговата енергия, за да стимулира клетките и да доведе до възстановяване на увредените тъкани. Апаратът ,,Стил“ се използва удачно в комбинация с повечето физиотерапевтични апарати, като ,,Магнит“, ,,Интерференц“ и др.

Апаратът ,,Стил“ се състои от две части:

  • основен корпус, на предния панел на който има бутон включване/изключване и бутон, с който се настройва времето на облъчване в секунди – от 1 до 14 секунди;
  • трансдюсер за емитиране на лазерния лъч, който се държи с ръка и се аплицира в съответната зона на тялото – стави, паравертебрално (около гръбначния стълб), за места на сухожилия, мускули, бавнозарастващи рани  и др.

Впечатление прави актуалният за времето си дизайн на апарата. Сегашните мощни инфрачервени лазери с мощност 10, 20, 30 W са конструирани на сходен принцип.

При работа с апарата задължително се ползват защитни очила – за пациента и терапевта.

Апарат ,,Интерференц ИФМ

Апарат за лечение с електричен ток във физиотерапията и спортната медицина. Терапията с интерферентен ток (ИТ) се прилага често в медицината при болести като фрактури, артрози, неврити, радикулити, контрактури, синдром на Зудек, болкови синдроми и др.

Идеята за създаването на ИТ от посочения апарат е следната.

Използват се 2 токови вериги на средночестотни токове. Честотата на единия е 4000 Hz, а на втория варира автоматично с нискочестотна разлика до 100 Hz. Посредством явлението интерференция ендогенно възниква нискочестотен ток с честота от 0 до 100 Hz, т.е. разликата в честотите на двата основни тока. Дотук разбрахте, нали?

Самият интерферентен ток се усеща като дълбоки вибрации с променлив характер, най-отчетливо на мускулатурата. Интерферентният ток се прилага на човешкото тяло чрез 2 чифта електроди, които са разположени върху стави на човека, от двете страни на гръбначния стълб – торакално или лумбално и др. – във всеки случай така, че силовите линии на двата тока да се кръстосват. Клиничното действие от терапията зависи от честотния диапазон на интерферентния ток 1 – 100 Hz.

В най-лявата част на работния панел на апарата Интерференц има LED екранче, на което се изписва работната честота на тока в Hz. Чрез потенциометър тази честота може да се донастройва.

Медицински уред Интерференц ИФМ
Медицински уред Интерференц ИФМ

Апаратът има и 5 бутончета:

  • честота F – това е константа, т.е. можем да изберем фиксирана честота, примерно 60 Hz;
  • честота 1 – F – където F e избраната по-горе честота константа, примерно 1 – 60 Hz;
  • честота 1 – 10 Hz – предизвикват се единични мускулни контракции – т.н. ексцитомоторно действие. Използва се за мускулна гимнастика;
  • честота 90 – 100 Hz – причинява седативен, аналгетичен и калусообразуващ (усилва заздравяването на костта при фрактури) ефект.
  • 1 – 100 Hz – има динамогенно, трофично, спазмолитично (премахващо спазмите на гладката мускулатура) и обезболяващо действие. 100 Hz честота се използва за въвеждаща със силно обезболяващ ефект.

На апарата има още:

  • бутон за настройка на минутите – обикн. 15 – 20 минути за процедура;
  • бутон ,,Старт“;
  • екран, на който се изписват избрани/оставащи минути.

В панела вдясно имаме:

  • LED екранче, показващо силата на тока в милиампери (mA). Настройва се индивидуално спрямо усещането, най-често 25-35-40 mA;
  • потенциометър за настройване на силата на тока в mA.

Най-вдясно на панела са буксите за свързване към апарата на двата кабела, които влизат във взаимодействие с тялото на пациента.

Ще продължим да издирваме интересни стари български медицински устройства. Следете статиите ни.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *