Вторият български йонофоратор

Йонофореза и български йонофоратори

В Sandacite.BG се сдобихме с български йонофоратори! :) Вижте колко са интересни.

Първият български йонофоратор
Първият български йонофоратор

Йонофорезата е метод на лечение, при който се използва слаб електрически ток. Той се въвежда в желаните места на организма чрез електроди, поставени във влажни хидрофилни възглавнички. В разтвора, овлажняващ възглавничките, може да бъде разтворено лекарствено вещество спрямо спецификата на заболяването и обективното състояние на пациента.

Йонофорезата се прилага при лечение на заболявания на централната и периферна нервна система, заболявания на опорно-двигателния апарат, на стомашно-чревния тракт, гинекологични и стоматологични заболявания и други. Предимствата на йонофорезата са, че тя е безболезнена процедура, подходяща е за хора с непоносимост към игли и инжекции, лекарството прониква директно в засегнатата част и има нисък риск от инфекции поради неинвазивността на процеса.

Електрическият ток се използва в денталната медицина за диагностика, обезболяване и лечение на заболяванията на зъбите (напр. кореново лечение) и на пародонтални и лигавични заболявания. Лекарствената електрофореза представлява лечебен метод, при който се съчетават електрически ток и лекарствени вещества. Комплексното действие на двата фактора – фармакологичната активност на лекарственото средство и физическата активност на електрическия ток – предизвикват сложни физико-химични и биологични процеси в организма, водещи до лечебния ефект на лекарствената електрофореза.

В стоматологията с йонофореза се въвеждат антисептични разтвори в зъба и костта около него с помощта на електронни заряди. Процедурата спомага за лечението на възпалителни процеси като грануломи и други видове костни резорбции, следствие от хронични периодонтити. Цели се създаването на достатъчно плътен поток от електрически заряди, с което се постига въвеждане на по-голямо количество антисептични йони и максимална редукция на остатъчните микроорганизми. По този начин се оздравяват зъбите.

Йонофорезата се използва и в дерматологията и козметичните процедури. Тя позволява хранителните вещества от препарати за кожна грижа да проникнат в дълбочина.

Първият български йонофоратор датира от 1958 г и използва електронни лампи за токоизправителя си. Виждате го на първата снимка в статията. Има комбинирана ска̀ла, по която се наглася и отчита времето за процедурата в минути и пациентният ток в mA (милиампери), или нужната терапевтична доза в mAm (милиамперминути). По време на процедурата индикаторът показва оставащото време до края ѝ. След като изтече нагласената доза, пациентният ток се прекъсва автоматично, а апаратът издава звуков сигнал.

Вторият български йонофоратор е произвеждан в Завод за електромедицински апарати – София от първата половина на 60-те г. Тези два апарата са много редки, аз имам само втория.

Вторият български йонофоратор
Вторият български йонофоратор

По-разпространен е моделът И-5Т на Завод за медицинско обзавеждане – Враца от средата на 70-те г. Той е ново попълнение в моята колекция. Това е стоматологичен йонофоратор, предназначен за лечение на каналите на зъбните корени. Намира приложение и при процедури срещу пулпити, гангрени и сухи гангрени, при дезинфекция на зъбните канали и др. С такъв ми правиха йонофореза на зъбите през 2006 г. – още се ползваше.

Български йонофоратор И-5Т
Български йонофоратор И-5Т

Апаратът работи по следния начин. Първо се включва в мрежата. Сетне се присъединяват възглавничките с електродите към нужното място в устната кухина на пациента. Двата бутона с надписи ,,I“ и ,,V“ дават възможност да се настроят съответно сила на тока или напрежение. Това става, като натиснем правилния бутон и завъртаме бавно черния потенциометър долу вляво, като същевременно следим показателя на ска̀лата отгоре. Тя е двустепенна – за сила на тока в милиампери и напрежение във волтове. ВНИМАНИЕ! Много е важно, когато присъединяваме възглавничките с електродите към пациента, да се уверим, че показателят на ска̀лата сочи нула! Двата бутона ,,+“ и ,,–“ играят ролята на превключватели за поляритета на пациентните клеми. Ако кабелите са правилно свързани (на задния панел на йонофоратора), червеният е плюс, а синият – минус, като при натискане на бутона става обратното. Но преди да промените ,,+“ и ,,–“, първо трябва да изключите бавно черния потенциометър долу вляво, а след това да изключите апарата от малкото бяло копче над зелената лампичка. От големия ключ горе вдясно се настройва времето за процедурата в минути и той започва да цъка до нейния край.

Български йонофоратор И-5Т
Български йонофоратор И-5Т

Това са засега новините. Светът на старите електромедицински апарати може да бъде много интересен и завладяващ, когато човек му се посвети с усърдие. Пожелаваме си още находки от тази област и статии по редки теми! J

 

 

 

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *