Завод Електроника София

Завод Електроника София

Завод Електроника София

Завод Електроника София
Завод Електроника София

Завод за производство на електроноизчислителна техника в състава на ДСО ИЗОТ. Създаден е 1960 г. като развойно предприятие за производство на електронни уреди. През 1966 г. е преименуван на завод Електроника. През 1967-8 г. е построена нова сграда на завода, като съоръженията и машините са доставени от СССР, Полша, Чехословакия, САЩ и Канада. Структурата включва обработващи, монтажни и спомагателни цехове с групова и поточна организация на производствения процес и предметно-затворени участъци. До 1972 разработва и внедрява електроноизчислителни уреди, уреди за измерване на електрически и неелектрически величини и средства за автоматизация.

През 1963 г. са произведени първата аналогова изчислителна машина Аналог 1 и транзисторният й вариант Аналог 3, а през 1966 – първият български електронен калкулатор Елка 6521.

От 1972 завод Електроника произвежда и изделия от областта на електроноизчислителната техника. През 1975-8 г. се специализира в производството на мини- и микрокомпютърни системи, електронна стендова апаратура и електроннозахранващи устройства за комплектуване на големи ЕИМ от единната система в СИВ.

През 1975 г. започва производството нъ първите български миникомпютърни системи ИЗОТ 0310 (за научноизследователска и проектантска дейност, управление на технологични процеси, обработване на икономическа информация и други).

През 1977 г. започва производството на електроннорегистриращата каса Елка 89, през 1978 – на автоматизирани системи за управление на търговски обекти, многопултова система за подготовка на данни ЕС 9003 (предназначена въвеждане, проверка, корекция и актуализация на данни в изчислителните центрове на министерства, банки, транспортни предприятия, стопански обединения, заводи), електронна система за управление на трансманипулатори Изоматик Т (за механизиране на складови пространства и стендове) и тестери (за комплектуване на изделия за износ от единната система на СИВ).

Произвеждат се и възли и блокове за големи цифрови ЕИМ. Производството е единично, дребно и средно серийно. Използува местни и вносни суровини и материали. Коопериран е с над 60 предприятия в България, от които получава възли и детайли (към 1978 г.). Над 68 % от производството е прадназначено за износ, предимно за СССР и другите соц. страни. Изделия на завода са награждавани със златни медали на Пловдивския и Московския панаир.

Заводът е проектиран през 1964-5 г. от колектив на института за проучване и проектиране Машелектропроект, по-късно ИПП Електропроект.  Решен е като комплекс от сгради с различен обем и височина.

Повече – в долния край на страницата:

завод-електроника-адрес
завод-електроника-адрес

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *